Осемкратният световен шампион в рали-спорта Себастиан Ожие (Франиця) е на път да триумфира в Рали Португалия, кръг от шампионата на планетата, след като съотборникът му в Тойота Кале Рованперя (Финландия) отпадна. Хаотичните събития в съботния ден пък се развиха само в полза на Ожие и той гледа към шеста победа по трасетата около град Порто. За да стане това, той просто трябва да запази преднината си над От Тенак (Естония), който кара за Хюндай.

Зо момента времето на Ожие е 3:01:55.8 часа, като води 11.9 секунди пред естонеца и с 59.5 секунди пред лидера в световния шампионат Тиери Нювил (Белгия), който също кара за Хюндай. Руснакът с български лиценз Николай Грязин заедно с навигатора Константин Александров се движат на 7-о място за момента със своя Ситроен С3, като имат пасив от 6:01.7 минути от Ожие.

Уелсецът Елфин Еванс – който е основен съперник на Нювил за световната титла, е чак на 6-о място след съботния ден. Но рисковото му каране може да се увенчае с успех днес. Гонките в неделния финален етап ще преминат по бързите чакълени пътища около Порто и Матосиньош.

Рованперя стана жертва на невнимание, след като не прецени добре десен завой, излезе от трасето и удари предницата от дясната страна в дърво край пътя. Той се надява, че по-късно днес автомобилът му ще бъде възстановен и ще се върне в състезанието в неделния ден. Съотборникът му Такамото Кацута, трети от петък вечерта, междувременно счупи предното окачване след удар в камък. Това остави Ожие като единствената останала надежда на Toйота и той взе четири етапни победи от деветте за деня.

Победата в неделя, която може да постигне Ожие, ще бъде с една повече от серията на финландската легенда в автомобилния спорт Марку Ален, който има пет първи места в Рали Португалия./БТА