Министърът на културата и спорта на Израел Мири Регев обясни, че контролата срещу Аржентина няма да се състои заради смъртни заплахи по адрес на голямата звезда на гаучосите Лионел Меси и неговото семейство.

„Мачът няма да се състои по една причина – смъртните заплахи, които са отправени към Меси и семейството му“, заяви Регев.

„Терористични елементи са заплашвали живота на Меси, семейството му и други членове на аржентинския отбор. Това е стартият нов тероризъм, който плаши спортистите. Това е същият тероризъм, който причини клането в Мюнхен“, добави тя.

„Това са реални заплахи от терористични елементи срещу живота на звездата на аржентинския отбор и семейството му. Заплахите идват от няколко движения“, продължи министърът.

Тези твърдения са в съответствие с това, което израелското посолство в Аржентина обяви, че има „заплахи и провокации“, които са насочени към Меси.

В Йерусалим хиляди израелци бяха разочаровани от новината, че няма да видят Меси и другите си идоли да играят в града.

Билетите за контролата между Израел и Аржентина бяха продадени за рекордно кратко време.

Министърът на отбраната на Израел Авигдор Либерман написа в "Туитър", че е срамно, че аржентинската страна се е поддала на натиска.

Според израелския сайт Arutz Sheva министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху е разговарял с аржентинския президент Маурисио Макри. Макри заявил, че нямал влияние върху решението. Министърът на външните работи на Аржентина Хорхе Фаури посочил, че някои от футболистите не са искали да играят, без да спомене имена.

Според аржентинските медии някои от водещите играчи, сред които Лионел Меси и Хавиер Масчерано, са настоявали отборът да не пътува за Израел. Гонсало Игуаин пък заяви пред ESPN, че в крайна сметка е било взето най-правилното решение.

Новината за пропадането на мача бе потвърдена от посолството на Израел в Буенос Айрес. "Със съжаление съобщаваме, че мачът между Израел и Аржентина е отменен във връзка със заплахи и провокации към Лионел Меси", се казва в официално съобщение от посолството.

В последните дни в палестинския град Хеброн бе издигнат постер с лика на Меси, на който пишеше: "Внимание! Навлизаш в окупирана територия! Застани на страната на човешки права! Йерусалим е столицата на Палестина". Не става ясно дали въпросният постер е единствената причина за отмяната на мача, но от Футболната асоциация на Палестина изразиха благодарност към Аржентина. "Благодарим на аржентинските играчи, водени от Меси, че отказаха да служат на една неспортна идея. Ценностите, моралът и спортът ни осигуриха победа днес и показаха червен картон на Израел чрез отмяната на мача", заяви Джибрил Раджуб.

От Израел отговориха, че Аржентина се е поддала на натиска на "хора, които насяват омраза срещу Израел".