Отборът на Сенегал победи Полша с 2:1 в двубой от група Н на Световното първенство по футбол.

Сенегалците наказаха грешките на съперника, записвайки първа победа за тим от Африка на Мондиал 2018. Считаните за фаворити в група Н поляци пък не впечатлиха с представянето си в първата среща на шампионата в Русия.

Футболистът на Лудогорец Яцек Горалски остана на резервната скамейка за Полша.

Съставът на Сенегал поведе с автогол на Тиаго Ционек в 37-ата минута, а в 60-ата след грешка на Войчех Шчесни, Мбайе Нианг покачи на 2:1.

Чак в 86-ата Гжегож Криховяк намали на 1:2, но Сенегал не се поддане на натиска на поляците в края и стигна до успеха.

Сенегал и Япония са начело във временното класиране в група Н с по 3 точки след първите срещи. По-рано през деня Япония победи Колумбия с 2:1.

Двата състава изиграха не особено атрактивно първо полувреме, като преди гола за Сенегал съперниците нямаха точен удар към двете врати.

Футболистите на Сенегал първи затрудниха противника, като в 14-ата минута Салиф Сане стреля всрани от вратата на Полша, а в 19-ата Мбайе Нианг напредна отлично но също не успя да отправи добър удар.

Поляците също опитаха няколко по-обещаващи атаки, но без да застрашат сериозно Сенегал. В 20-ата минута Пьотр Зиелински с глава прати топката над вратата на сенегалците, а в 24-ата Роберт Левандовски също бе неточен.

Автогол даде преднина на Сенегал в 37-ата минута на мача. След удар на Идриса Гей, топката се отклони от крака на Тиаго Ционек и влезе във вратата на Полша.

ВИЖТЕ РАЗВИТИЕТО НА ДВУБОЯ

Футболистите на Полша бяха по-активни през второто полувреме, като в 51-ата удар на Роберт Левандовски от пряк свободен удар бе спрян след чудесно спасяване на Хадим Ндиайе.

Нова атака за Полша 6 минути по-късно завърши с удар на Лукаш Пишчек, който обаче не успя да насочи добре топката.

Сенегал обаче нанесе втори удар срещу противника си в 60-ата минута. Мбайе Нианг реализира за 2:0 , възползвайки се от грешка в защита за Полша. Нианг получи разрешение да се върне в игра след като бе извън терена, за да получи лекарска помощ и овладя върната назад топка, изпреварвайки излезлия напред Войчех Шчесни. Поляците протестираха, но преднината на Сенегал вече бе два гола.

Роберт Левандовски и съотборниците му опитаха да намалят бързо пасива си, но удар на Акадиуш Милик в 71-ата минута не сполучи, а в 79-ата Давид Ковнацки прати топката в ръцете на вратаря на Сенегал Хадим Ндиайе.

В 85-ата минута отново системата за видеоарбитраж влезе в употреба след като Сар се строполи в наказателното поле на Полша след намесата на Мечай Рибус. Видеоповторенията показаха, че няма контакт между двамата играчи.

Полша все пак стигна до попадение в 86-ата минута.Гжегож Криховяк реализира за 1:2 след като засече с глава при центриране на Камил Гросицки.

До края воденият от Адам Навалка тим обаче не съумя да реализира второ попадение и да стигне поне до точка в първия си мач на Мондиал 2018, а Сенегал оглави класирането в група Н заедно с отбора на Япония.

73 снимки

Стартовите състави:

Полша: Войчех Шчесни, Тиаго Ционек, Лукаш Пишчек, Михал Паздан, Гжегож Криховяк, Пьотр Зиелински, Мачей Рибус, Камил Гросицки, Якуб Блашчиковски, Аркадиуш Милик и Роберт Левандовски

Сенегал: Хадим Ндиайе, Салиф Сане, Калиду Кулибали, Юсуф Сабали, Муса Ваге, Алфред Ндиайе, Идриса Гана Гей, Мбайе Нианг, Исмаила Сар, Маме Диуф и Садио Мане

16 снимки

Лева или Мане? Чака ни битка без аналог в група Н

Сисе: В Африка не страдаме от комплекс на малоценност