Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт заяви, че отборът му е подготвен за дузпи срещу Колумбия на 1/8-финалите на Световното първенство по футбол.

"Имах няколко десетилетия за размисъл", каза 47-годишният Саутгейт с широка усмивка.

Старши треньорът на Англия иска да превърне най-лошия опит в кариерата си в позитивен и с него да заличи лошите спомени от наказателните удари, които са били проблем за целия английски футбол през годините.

Самият Саутгейт има горчив опит. Срещу Германия на Евро 1996 той пропусна решителната дузпа и беше единственият играч, който сгреши в полуфинала.

Шест пъти Англия отпада от големи форуми след удари от бялата точка. Само веднъж "трите лъва" продължават напред. Никой друг отбор няма по-лошо представяне в този аспект.

След 22 години мислене Саутгейт е стигнал до следния извод: "Определено не става въпрос само за късмет и шанс".

"При дузпите става дума за показване на умение под натиск. Има няколко параметъра, които влияят на това. Ако ги притежавате можете да увеличите значително вероятността за успех. Днес знам, че е може би е по-смело да признаеш, че не се чувстваш уверен. Някои не искат да поемат отговорност, някои се нуждаят от помощ и насърчение. Трябва да е спокойно около играчите, не можем да допуснем никаква нервност. В главите им не може да има твърде много гласове", завърши Гарет Саутгейт. /БТА