Настъпи мигът на най-дългоочакваното спортно събитие за годината – Световното по футбол. От днес до 15 юли в Русия ще се проведе 21-ото издание на най-вълнуващата надпревара в света на Царя на спортовете. Традиционно официалният старт ще бъде даден с мача между домакините и Саудитска Арабия, а началният час е 18.00. Преди това на стадион „Лужники“ в Москва ще се проведе церемонията по откриването.  

Шампионатът обещава да бъде повече от интересен особено при все факта, че за първи път в историята домакинството бе поверено на страна от Източна Европа. Кандидатурата на Русия бе предпочетена пред сборните на Испания/Португалия, Холандия/Белгия и Англия.

32 страни от пет континента, разпределени в осем групи от по 4 отбора ще си оспорват отличието.

Селекцията на Германия, която е считана за един от фаворитите, ще се опита да защити короната си и да се превърне във втория тим след Бразилия, печелил два поредни Мондиала. Освен това, при успех Бундестимът ще изравни селекцията на Страната от кафето по брой титли. До момента „селесао“ е рекордьор с пет отличия, а за последно бразилците усетиха шампионската тръпка през 2002 година в Южна Корея и Япония.

Сега Неймар и компания се водят за един от основните претенденти, а в графата „потенциални нови носители на трофея“ са и Франция, и Аржентина.

Испания е в челната тройка редом до Бразилия и Германия, но световният шампион от ЮАР 2010 година претърпя сериозни трусове. Ден преди официалното откриване селекционерът Жулен Лопетеги бе уволнен. Това се случи след обявяването на вестта, че е новият старши треньор на Реал Мадрид. Така експресно мястото му бе заето от досегашния директор на националните отбори на Испания Фернандо Йеро. Именно той ще има сложната задача да поведе „Ла Фурия Роха“ към върха.

А докато селекциите се борят за мечтата си, 36 арбитри ще следят за това доколко коректни похвати използват футболистите. Основната новост в реферската работа е навлизането на видеоарбитража. За първи път технологиите ще се притекат на помощ на съдиите на форум от такъв ранг и ще се опитат да обезпечат максимално честността. Разбира се, ВАР ще може да се ползва в 4 ограничени хипотези. Става дума за:

1. Голове, включително „пропуснати нарушения в хода на нападението“.

2. Дузпи, отсъдени или не, включително „пропуснати нарушения в хода на нападението“.

3. Директни червени картони.

4. Случаите със сгрешена самоличност, при които е показан червен или жълт картон на грешен футболист.

Иначе всичките 64 футболни спектакъла, които ни очакват, ще се проведат на 12 стадиона от 11 града. Освен „Лужники“, който приема откриващия двубой и финала, сцена на вълнуващите сблъсъци ще са още: „Откритие Арена“ (Москва), „Санкт Петербург Арена“ (Санкт Петербург), стадион „Калининград“ (Калининград), „Казан Арена“ (Казан), стадион „Нижни Новгород“ (Нижни Новгород), „Космос Арена“ (Самара), „Волгоград Арена“ (Волгоград), „Мордовия Арена“ (Саранск), „Ростов Арена“ (Ростов на Дон), „Олимпийски стадион“ (Сочи) и „Централен стадион“ (Екатеринбург).

Очаква се добра посещаемост, като продадената до момента бройка билети е над 2.5 милиона. Според обявената статистика най-солиден интерес проявяват домакинските фенове, които изкупили над 800 хиляди пропуска. Цените варират от 20 евро до 1000 евро за финалния мач на 15 юли.

Всички мачове и новини около Световното ще може да следите с Gong.bg, който е подготвил специален сайт за шампионата. Всяка вечер от 20.00 или от 23.00 часа предаването на DIEMA SPORT – „Новините от Мондиала“ ще обобщава най-важните акценти от състезателния ден, а развоя на всяка среща ще може да слушате и на честотите на Дарик радио.

Междувременно, за повдигане на настроението всеки ден пухкавият оракул на Gong.bg – катаракът Владимир - ще дава своите прогнози за мачовете.  


Още новини:

По следите на: Братята-казаци Миранчук

Някои от най-сладките роднини на Забивака

"Драконовски" мерки за сигурност в Москва