Видеоарбитражът навлиза все по-осезаемо във футбола. След като ВАР вече се прилага в някои от големите първенства на Стария континент, сега ще бъде в помощ и на реферите на започващия на 14 юни Мондиал в Русия. След последните уточнения по темата, внесени от Пиер Луиджи Колина обаче възниква питането „Омаловажава ли се ролята страничните рефери?“

Като всяка нова практика и тази крие своите особености. Именно те бяха нищени подробно в предаването на DIEMA SPORT - „Новините от Мондиала“.

Системата за видеоповторения няма да може да се полза безконечно. Очертани са граници, в които съдиите ще могат да се допитват. Пиер Луджи Колина изтъкна много ясно хипотезите, в които ВАР ще излиза на преден план, а те са:

1. Голове, включително „пропуснати нарушения в хода на нападението“.

2. Дузпи, отсъдени или не, включително „пропуснати нарушения в хода на нападението“.

3. Директни червени картони.

4. Случаите със сгрешена самоличност, при които е показан червен или жълт картон на грешен футболист.

Любопитно е да се отбележи, че има съвет към асистент-арбитрите да не вдигат флага за засада, ако ситуацията е спорна, за да може ситуацията да завърши, евентуално да падне гол и едва след това технологията да реши въпроса има или няма попадение. Логиката е, че при трудни за разчитане ситуации, в помощ ще идва видеоарбитражът.

Повече може да видите в прикаченото видео!