Мадридското издание „Марка”, което известно с пристрастията си към Реал Мадрид, не пропусна да сипе още сол в раната за Аржентина и Лионел Меси след вчерашното им отпадане от Франция в 1/8-финалите. От испанския ежедневник направиха подробен анализ, който разкрива една от главните причини за безславната елиминация на „гаучосите” – Меси е прекарал над половината от игровото си време в 4-те мача… на ходом.

Изданието припомня как преди началото на турнира изтече един от основните тактически замисли на селекционера Хорхе Сампаоли – топката да се движи така, че да стига максимално често до капитана Меси. Със сигурност когато става дума за играч с реномето на Ла Пулга, подобен подход има логика, а и не е чак толкова труден за отгатване.

Очевидно стратегията не сработи, а Меси приключи турнира с 1 гол и 2 асистенции (головите подавания дойдоха тъкмо при 3:4 от Франция). Първата част от плана сработи идеално – звездата на аржентинците приключи турнира с 210 подавания, като единствено Хавиер Масчерано направи повече. Определено обаче Меси не беше същата решаваща фигура, каквато познаваме от изявите му в Барселона.

Петкратният носител на „Златната топка” не е известен с това, че се скъсва от тичане по време на мачовете. Всъщност „десетката” обича да дозира усилията си. „Марка” твърди, че съгласно собствените им замервания Меси рядко пробягва повече от 7 километра за цял мач. Срещите от Мондиала не правят изключение, като само в решаващият за излизането от групите двубой срещу Нигерия Меси е изтичал 8500 метра.

Другият важен момент е, че Меси се активизира единствено в миговете, в които неговият тим държи топката. Дори в Барселона той няма навика да пресира активно и да помага за бързото ѝ връщане. С Аржентина е същото – когато противникът има контрол над кълбото, Меси остава по-статичен.

И тук идва ключовият миг – общо за 4-те мача на Аржентина от Световното Меси е пробягал 31618 метра.От тях 13398 метра – малко над 42 процента от пълната дистанция – са били покрити със скорост на придвижване между 0 и 7 км/ч, а други 8134 метра – със скорост между 7 и 15 км/ч. Само 612 метра Меси е покрил със скорост над 25 км/ч или иначе казано – на спринт. Своето най-бързо бягане в турнира – 28,37 км/ч – той регистрира при един от общо 28-те спринта при загубата от Франция.

Още по темата:

Проклятието на Нигерия изпепели мечтата на Меси

Ужасяваща суша за Меси и Роналдо на Мондиал

Намекна ли Марадона, че Меси трябва да се разкара?

Още един напуска Аржентина, Меси се изниза безмълвен

Креспо за Аржентина: Хроника на предизвестената смърт