Цяла Бразилия разчиташе на любимеца си Роналдо да донесе световната титла през 1998 г. Но въпреки страхотните му изяви, „селесао“ стигна само до финала, а точно преди началото му имаше мистерия със звездния нападател, която никога няма да бъде разбулена. Защото точно в последната битка Феномена беше бледа сянка на самия себе си.

След този загубен финал последва и много тежка травма, която за малко да го извади от състава за Мондиал 2002 в Япония и Южна Корея. Бразилецът скъса коленни връзки и се върна в игра едва в края на април. А турнирът в Далечния Изток започна на 31 май. Мнозина смятаха, че Роналдо просто няма място в състава на Бразилия за този турнир.

Още повече, че той нямаше почти никакво участие в квалификациите, а в тях „селесао“ не се представи по най-блестящия начин. Но селекционерът Луиш Фелипе Сколари показа, че не му пука особено от това кой какъв акъл му дава и заложи на Феномена в състава си. А заедно с него там попаднаха още Ривалдо и Роналдиньо, което се оказа печеливша тактика.

Роналдо се отблагодари за доверието на селекционера с 8 гола в целия турнир, като нямаше отбор, който да не е страдал от точния му мерник. Единствени от това се опазиха англичаните на 1/4-финалите, но там Дейвид Сиймън беше решил да подарява на друг фамозните попадения – в случая на Роналдиньо, който го прехвърли от центъра. Това обаче е друга история.

Роналдо газеше съперниците и докато преди турнира всички бяха вперили поглед в странната му прическа с един триъгълник коса отпред и изцяло гола глава назад, в края му вече говореха за голямото завръщане на един от най-великите нападатели в цялата история на футбола. А на гърба си го усетиха и германците на финала.

Тогава Феномена на практика сам победи водения от Михаел Балак и Оливер Кан отбор на Бундестима. Вратарят беше заключил вратата си през целия турнир, но в последната битка нямаше какво да направи срещу големия футболист, който се отличи и с двете попадения за успеха с 2:0. Бразилия ликуваше като световен шампион за пети път.

Така, доскоро отписван от футбола, Феномена се завърна по начин, който напълно съответства на прякора му. А след края на турнира, той изказа най-голяма благодарност на... ортопеда, който спаси коляното и кариерата му. Затова френският хирург д-р Жерар Саян беше почетен гост на Роналдо на финала в Йокохама и той после нееднократно му е благодарил лично в интервютата си. И има защо...