Руди Фьолер бе голям нападател. Но може би най-забележителното му действие в цялата кариера бе на финала на Световното първенство през 1990 година. Тогава западногерманците, все още необединени с ГДР, спечелиха световната титла за трети път. На финала имаха срещу себе си Аржентина в повторение на финала отпреди 4 години, когато „гаучосите“ бяха изтръгнали 3:2. Сега стана обратното – Германия победи с 1:0, а решително се оказа пльосването в пеналта на южноамериканците на Руди Фьолер в 85-ата минута. Останалото свърши Андреас Бреме от бялата точка...

Но този мач ще се запомни като най-грозния финал на Мондиал. Може да бъде наречен и най-циничния финал. В него бяха показани общо 16 картона. В 65-ата минута пътя към съблекалните пое Педро Монсон от Аржентина. След гола „гаучосите“ останаха и с девет души на терена – идгонен бе и Густаво Децоти. И титлата отиде във витрина на немците.

Руди Фьолер всъщност бе доста повече от един симулант в пеналтерията на съперника. Таой има 90 участия с националната фланелка, реализирал е 47 гола, от които осем на световни финали. Има щастието да участва като футболист в двата световни финала /1986 и 1990/ и веднъж като селекционер на Германия /2002/. С такова постижение могат да се похвалят само бразилецът Марио Загало и неговият сънародник Франц Бекенбауер.

Като играч блесва в редиците на Вердер Бремен, а после в Рома италианците го наричат Летящия германец. Играе още и за френския Марсилия.

А понастоящем е спортен директор на Байер Леверкузен вече цели 13 години.

Така че – пльосване то на финала ОК, но това съвсем не е единствената отличителна черта за изцяло отдадения на футбола Руди Фьолер.