Франция се класира за финала на Световното първенство по футбол! "Петлите" победиха Белгия с 1:0 на полуфиналите с попадение на Самюел Умтити в 51-ата минута.

Така фрацузите, световни шампиони от 1998-а година, спряха победната серия на Белгия и са на финал на Мондиал за трети път в история. Освен това "петлите" стигат до мач за титлата на второ поредно голямо първенство, след Европейското през 2016-а година.

Франция ще спори за титлата на Мондиал 2018 в неделя срещу победителя от втория полуфинал между Англия и Хърватия. За Белгия остава утехата в събота да гони бронзовите медали на шампионата.

Футболистите, водени от селекционера Дидие Дешан запазиха спокойствие срещу опасните атаки на белгийците в средата на първото полувреме и постепенно овладяха инициативата. След попадението в началото на второто полувреме, „петлите” не позволиха на съперника да доминира.

Иначе още в 13-ата минута извеждащо подаване към Килиан Мбапе внесе напрежение в наказателното поле на Белгия, но Мбапе бе изпреварен от Тибо Куртоа. Първият шанс за „червените дяволи” бе в 16-ата минута. Еден Азар отправи изстрел, при който топката мина на сантиметри от старничния стълб на вратата на Франция.

Три минути по-късно Блез Матюиди фронтално срещу вратата стреля, но не успя да преодолее Тибо Куртоа. Еден Азар отправи нов опасен удар в 19-ата минута като топката рикошира от главата на Рафаел Варан и излезе в корнер.

В 22-ата минута Тоби Алдервейрелд отправи добър удар към вратата на „петлите”, но Юго Лорис спаси. Удар с глава на Оливие Жиру след центриране в наказателното поле в 31-ата минута застраши Тибо Куртоа. Жиру обаче прати топката край вратата на Белгия. Две минути по-късно Антоан Гризман стреля високо над вратата на Белгия.

В 34-ата минута при нова атака за „петлите” Килиан Мбапе пусна към Оливие Жиру, който не успя да засече добре топката. Франция можеше да поведе в края на полувремето, като в 40-ата минута Бенжамен Павар засече пас в наказателното поле на Белгия, но Куртоа се справи.

ВИЖТЕ РАЗВИТИЕТО НА ДВУБОЯ МИНУТА ПО МИНУТА

83 снимки

След почивката „червените дяволи” първи стигнаха до изгодна възможност. В 48-ата минута Ромелу Лукаку засече центриране на Аксел Витсел и прати топката над вратата на Франция.

Франция нанесе своя удар в 51-ата минута. Самюел Умтити реализира за 1:0 за "петлите" след като засече с глава центрираната от Антоан Гризман от корнер топка, а Маруан Фелаини не успя да му противодейства. Шест минути по-късно французите имаха нов шанс.Оливие Жиру получи в наказателното поле хитро от Мбапе и пробва удар, но Куртоа го блокира.

Футболистите на Белгия опитаха да увеличат натиска срещу съперника, като в 62-ата минута след разбъркване в наказателното поле Кевин де Брюин не успя да намери добре топката и да отправи хубав удар. Три минути по-късно бе една от най-добрите възможности за белгийците. Маруан Фелаини стреля опасно, но прати топката на сантиметри от вратата на Франция.

В 76-ата минута атака за Белгия бе завършена от Кевин де Брюин от границата на наказателното поле, но прати топката над вратата на съперника.

Последният шанс за Белгия да стигне до равенство в редовното време бе в 81-ата минута. Юго Лорис обаче спаси врата си, след силен изстрел на Аксел Витсел.

До края белгийците не успяха да застрашат сериозно вратата на Франция, а „петлите” изпуснаха да вкарат втори гол в продължението след като удар на Корентен Толисо от чиста позиция бе спасен от Тибо Куртоа.

Стартовите състави

Франция: Юго Лорис, Лукас Ернандес, Самюел Умтити, Бенжамен Павар, Рафаел Варан, Блез Матюиди, Нголо Канте, Пол Погба, Оливие Жиру, Антоан Гризман, Килиан Мбапе

Белгия: Тибо Куртоа, Аксел Витсел, Ян Вертонген, Венсан Компани, Тоби Алдервейрелд, Маруан Фелаини, Муса Дембеле, Еден Азар, Насер Шадли, Кевин Де Брюин, Ромелу Лукаку

17 снимки

Феновете по трубините за Франция - Белгия

Френско-белгийските връзки в първия полуфинал на Мондиал 2018

Франция е най-добрият отбор за последните шест Мондиала

Мбапе бил смесица от Роналдо, Анри и Кристиано

Френски шансон или марш по белгийски?