Санкт Петербург е мястото на първия полуфинал от Мондиал 2018, а началото ще бъде дадено 21 часа българско време.

Белгия е в търсене на първия си финал на Световно първенство по футбол. 24-те поредни мача без загуба на третите в световната ранглиста ги правят отбора с най-дълга серия сред последните 4 в Русия.

„Червените дяволи“ преминаха с лекота през груповата фаза на турнира в компанията на Англия и определяните за тотални аутсайдери отбори на Тунис и Панама. Победите в първите два двубоя именно над тях на практика гарантираха участието на белгийците в следващия етап.

Срещата с Англия обаче бе по-особена. Противно на всякаква футболна логика, на теория по-доволният от развитието в група „G” в Русия щеше да е тимът завършил на второ място. Въпреки това, възпитаниците на Роберто Мартинес се наложиха с минималното 1:0 и така попаднаха в наглед по-тежкия поток в групата на директните елиминации. Появиха се спеклуации, че „червените дяволи“ са предпочели наглед по-лесен съперник на осминафиналите в лицето на Япония, за сметка на тимовете на Уругвай, Франция, Бразилия, Аржентина и Португалия като евентуални съперници по-нататък в турнира.

Смелите „самураи“ обаче затрудниха Белгия повече от очакваното и водеха с 2:0 до 69-ата минута. Веронген и Маруан Фелайни съумяха да възстановят равенството, преди в последните секунди на двубоя НАСЕР Шадли да отбележи победния гол, може би и с доза късмет. Последва истинска футболна класика и победа с 2:1 над сочения за фаворит състав на Барзилия на четвъртфинала, където белгийците показаха смъртоносната си игра на коннтраатака.

Сега на пътя на Белгия към първия в историята им световен финал се изправя финалистът от Евро 2016 – Франция. Последното участие на Белгия в тази фаза на турнира е на Мондиала в Мексико през 1986-а година, където в последствие губи именно от „петлите“ в двубоя за третото място. Това е и последният случай, в който двата състава се срещат на Мондиал. Сега новото „златно“ поколение на родината на пържените картофи ще търси реванш, но без помощта на наказания Тома Мюние. Бранителят на ПСЖ изигра пълни 90 минути в пет от шестте двубоя на своя отбор в Русия. Сега обаче ще подкрепя съотборниците си отстрани, заради натрупани жълти картони. Роберто Мартинес за пореден път ще разчита на тримата главни виновници за головата мощ на отбора си. Играещите в топ птборите на Висшата лига – Ромелу Лукаку, Еден Азар и Кевин де Брюин, с общо седем гола помежду си на руска земя ще са тези, които тормозят френската защита.

Колкото до Франция, пътят финалистът на Евро 2016 до полуфиналите също бе далеч от разходка в парка. В груповата фаза „петлите“ започнаха колебливо, а победата в откриващия мач срещу Австралия дойде чак в 81-ата минута и то след щастлив рикошет. Последва нов минимален успех над Перу, белязан от първия гол на младата френска звезда Килиан Мбапе на Световно. По време на двубоя с Дания, който бе без значение за класирането на французите и завърши при 0:0, голяма част от титулярите получиха почивка.

На осминафиналите обаче дебнеше Аржентина с Лионел Меси, който почти сигурно играеше за последно на Мондиал. Истинска голова феерия, два обрата и отново главнодействащо лице Килиан Мбапе. Освен, че изработи дузпа, 19-годишният нападател на ПСЖ, стана първият тийнейджър след Пеле преди 60 години, който отбелязва два гола в един двубой на Световно. 4 удара в рамките на вратата и 4 гола на сметките на „петлите“.

Победата над финалиста от Мондиал 2014-а година означаваше продължаване напред и среща с Уругвай без контузения Единсон Кавани на четвъртфинала. Там възпитаниците на Дидие Дешан отбелязаха два гола с два точни изстрела за целия мач - наглед скромна статистика, която обаче отново напомня за стопроцентова ефективност на френската атака в последните им два двубоя. Сега новото предизвикателство по пътя към втората световна титла се явява съседна Белгия. Двата отбора, които обожават да бележат попадения. От 16 изиграни мача помежду им, балансът е изравнен – по 5 победи и 6 ремита. Отначалото на престоя си на руска земя и двата тима успяха да спечелят мачове, в които изоставаха в резултата, а в компанията на някои от най-добрите реализаторите на световната футболна сцена, спектакълът в Санкт Петербург обещава да бъде на ниво.