Световното първенство не е само битка между най-великите страни на планетата на футболното игрище, а и нещо много по-сериозно.

Терените в Русия се превърнаха и в арена на сблъсък между големите брандове за спортна екипировка Найк и Адидас. Съперничеството между гигантите започва в средата на миналия век и продължава в последните двайсет години да преоткрива нови и нови небосклони. 

Американската компания за спортни стоки Найк все по-сериозно започна да завзема територията на Адидас на Стария континент, а и в световен мащаб. Един от примерите за това е, че фирмата е разширила почти двойно националните отбори, които облича от Мондиала във Франция през 1998 година до този в Русия през настоящата година. Преди 20 години едва 6 от 32-те страни финалисти бяха екипирани с продукти с базираната зад Океана компания. В последните пет световни първенства Найк постепенно увеличаваше своите клиенти. И от шест през 1998 година, то сега те са 10 или вече - американците отстъпват само с 2 отбора на Адидас. 

През тази година германският гигант екипира 12 тима, като нито един от най-сериозните конкуренти за трофея в лицето на Испания, Аржентина и Германия не успяха да направят нещо запомнящо се. На практика Белгия бе единственият представител на марката, който се добра до полуфиналната фаза на световното първенство. И след успеха над Франция над червените дяволи стана ясно, че битка между двата най-големи бранда на финала на турнира няма да има.

Нещо, което не се случи и преди 4 години по време на световното първенство в Бразилия, когато до спора за трофея достигнаха два от клиентите на Адидас – Германия и Аржентина. През 2010-а ситуацията бе различна, тъй като Испания бе клиент на немския концерн, докато Холандия носеше екипировка на Найк. 4-ири години по-рано Италия триумфира с екипи на Пума. А в първото световно през 21 век Бразилия надделя над Германия, а с това и Найк над Адидас във финала.

Точно 20 години преди Мондиала в Русия пък Франция разгроми селесао, за да се окичи с единствената си златна корона от световни финали, като този път битката в дуела между брандовете бе спечелен от Адидас.

В спора кой да открадне най-големите звезди във футбола поне за момента Найк също има предимство. Цели 66-процента от най-скъпите играчи носят бутонки и рекламират американската фирма.

Начело е Кристиано Роналдо, а след него следват Неймар, Хари Кейн и Рахим Стърлинг. И разширявайки мащаба, то според проучванията преди Мондиала в графата на „най-големите звезди“, които все още са в битката за трофея от страна на Адидас попадат само двама. Това са Пол Погба и Нголо Канте. За сравнение Мбапе, Модрич и Кейн бяха посочени от Найк. 

Дали обаче битката на брандовете влияе и на битката за „Златната топка“ на Мондиала? В последните 5 издания на световното първенство само веднъж играч, лице на Найк достигна до трофея – бразилската легенда Роналдо през 1998. През 2002 и 2006-а триумфираха играчи спонсорирани от Адидас – Оливър Кан и Зинедин Зидан. Четири години по-късно трофея бе в ръцете на Диего Форлан, който носеше артикули на Пума, след което Меси грабна отличието в Бразилия. 

Напрежението между държавите може да е високо на игрището, но битката между марките е с много високи залози.

Вижте подробности в прикаченото видео от предаването "Новините от Мондиала" по DIEMA SPORT.