Хърватия е вторият финалист на Мондиал 2018! Скъпоценен гол на Марио Манджукич за 2:1 в продълженията на полуфинала срещу Англия донесе голямата радост и първото класиране за финал на Световно първенство в кратката история на балканската държава. Преди това Киърън Трипиър даде ранен аванс на Англия в 5-ата минута, а Иван Перишич изравни в 68-ата.

97 снимки

Двубоят в Москва бе равностоен като победата можеше да отиде и при англичаните. В продълженията обаче хърватите бяха по-класният тим и това се оказа решаващо за крайния изход.

Така тимът на Златко Далич успя в трети пореден мач от елиминациите в Русия да преодолее съперника си след равенство в редовното време. Англия пък остана болезнено близо до мечтания успех, но ще трябва да почака поне 4 години, за да се бори отново за втората си световна титла.

Точно 20 години, след като златното поколение на Хърватия с Давор Шукер, Роберт Просинечки и Звонимир Бобан стигна до третото място на Мондиала във Франция, Модрич, Ракитич и Манджукич подобриха тяхното постижение и се превърнаха в първия балкански отбор на финал на Световно първенство. В спора за титлата в неделя вечер "шахматистите" ще срещнат Франция. Англия пък ще опита да сложи достоен край на отличното си Световно в мача за третото място срещу Белгия.

"Трите лъва" започнаха двубоя много по-добре от своя съперник, а затова много помогна и ранният гол на Киърън Трипиър в 5-ата минута.

До средата на второто полувреме "трите лъва" продължиха да имат леко преимущество, но попадението на Иван Перишич в 68-ата минута промени всичко. До края на редовното време Модрич и компания имаха шансове и за втори гол, който все пак дойде в 109-ата минута, в която Манджукич се възползва от пас на Перишич.

За хърватите това бе трето отстраняване след продължения като все пак за разлика от мачовете с Дания и Русия, сега си спестиха драмата на дузпите.

Двубоят на "Лужники" започна по възможно най-добрия начин за англичаните. В 4-ата минута Лука Модрич, който изравни рекорда на Дарио Шимич за най-много мачове на Световно първенство с фланелката на Хърватия, фаулира Деле Али на дъгата на наказателното поле. Зад топката застана Киърън Трипиър, който откри резултата след изключително изпълнение от пряк свободния удар, отправяйки топката над стената в горния десен ъгъл.

Попадението логично подейства зашеметително на хърватите, които поне още 15 минути не успяваха да сътворят нещо по-смислено в предни позиции. В същото време Хари Магуайър и Хари Кейн застрашиха вратата на съперника.

Едва в последния четвърт час на полувремето тимът на Златко Далич погледна към вратата на Джордан Пикфорд. Ашли Йънг направи ключово избиване в 33-ата минута секунда преди Анте Ребич да стреля от опасна ситуация. Джеси Лингард пък бе близо до втори гол в 36-ата минута, когато получи прекрасен пас от Деле Али на границата на наказателното поле, но стреля встрани от вратата.

И второто полувреме започна с по-добра игра на "трите лъва", но това не доведе до нищо опасно. Една ситуация обаче промени всичко. В 68-ата минута Шиме Вършалко центрира прекрасно отдясно, в наказателното поле Трипиър и Уолкър изпуснаха Иван Перишич, който с акробатичен удар засече топката и я вкара във вратата на Пикфорд за 1:1.

Голът моментално промени ситуацията на терена. Хърватите започнаха да играят вдъхновено, на скорост и с много желание, а англичаните действаха хаотично.

Само 4 минути по-късно неразбирателство в отбраната на Англия можеше да доведе до втори гол за Хърватия. Бранителите и Пикфорд не се разбраха за една наглед лека топка, тя стигна до Перишич, който смело влезе в наказателното поле, а ударът му срещна гредата. След това пък Ребич не успя при добавката.

До края на редовното време Брозович, Манджукич и Ловрен опитаха късмета си, но без успех и така двубоят влезе в две продължения от по 15 минути.

В първото от тях имаше доста спирания на играта заради контузии и смени, а единственото сериозно положение бе за Англия. Джон Стоунс засече с глава центриране отдясно, но Вършалко с глава изби от голлинията.

Във второто продължение Хърватия пое контрола над играта и в 109-ата минута стигна до скъпоценното попадение на Манджукич. Голяма заслуга за него имаше Перишич, който с глава отклони топката към вратата, опитният нападател пък бе много съобразителен и с мигновен диагонален изстрел покрай Пикфорд реализира за 2:1.

В следващите минути Англия не успя да сътвори абсолютно нищо интересно пред вратата на Субашич и в крайна сметка Хърватия триумфира с място на големия финал в Москва.

Вижте развитието на мача минута по минута в GONG.BG!

Ето и стартовите единайсеторки на Златко Далич и Гарет Саутгейт:

Хърватия: Субашич - Стринич, Вида, Ловрен, Вършалко - Брозович, Ракитич - Перишич, Модрич, Ребич - Манджукич.

Англия: Пикфорд - Магуайър, Стоунс, Уолкър - Йънг, Лингард, Хендерсън, Али, Трипиър - Кейн, Стърлинг.