Бронзовият медалист на Мондиала ще бъде решен по-късно днес. Белгия и Англия ще спорят в Санкт Петербург от 17.00 часа и ще дадат отговор на едно от питанията преди края на Световното.  

Любопитно е да се отбележи, че пътят на двата състава в Русия започна от една група – „G” – и именно тя ги отведе до този двубой. Неуспели да се класират за двубоя за златото, сега островитяните и белгийците ще бранят честта си.

Но как се разви тяхното приключение до този миг:

Още с тегленето на жребия Англия и Белгия бяха определени като фаворити в своя поток. В конкуренцията на Тунис и дебютанта Панама, никой нямаше колебания да посочи кои две селекции ще заемат първите две места. Въпросът бе как ще бъдат разпределени.

С по две победи на сметката си, Белгия и Англия влязоха в директния двубой за лидерската позиция в групата. Момчетата на Роберто Мартинес победиха минимално Хари Кейн и компания и така оглавиха подреждането. Възпитаниците на Гарет Саутгейт пък останаха втори и така попаднаха в сочения от мнозина като по-лек поток в елиминационната фаза.  

На осминафиналите „Трите лъва“ обаче имаха нелека задача. Срещу коравия тим на Колумбия, съдбата на англичаните бе заложена на карта. Кейн и компания водеха с 1:0 до третата минута на добавеното време на срещата, когато Мина изравни и вкара двубоя в продължения. Там резултатът остана непроменен, а при дузпите Фортуна „целуна“ Англия.

Междувременно Белгия също изстрада продължаването си към четвъртфиналите. Япония, която приключи на второ място в група „Н”, водеше с 2:0, но Ян Вертонген и Маруан Фелайни изравниха. И точно, когато Роберто Мартинес умуваше тактиката за продълженията, Насер Шадли коронова тима с късен гол, покосил смелите „самураи“.

Англия и Белгия продължиха похода си, към четвъртфиналите, а там ги чакаха Швеция и Бразилия. Мисията на „Червените дяволи“ бе доста по-трудна, а според някои и невъзможна. Но „не дърпай дявола за опашката“, както гласи една стара поговорка. Оказа се, че Еден Азар и компания имат сили да пречупят сочения за главен фаворит за трофея на този етап от надпреварата „селесао“, който след 1:2 се сбогува с мечтата си за шеста световна титла.

В същото време Англия подчини необезпокоявано шведите с 2:0 и полуфиналът бе факт. А на Острова започнаха да мечтаят…защото оставаше само мач до финала. Там възпитаниците на Саутгейт имаха нелеката задача да се изправят срещу Хърватия. Коравите балканци на Златко Далич сътвориха истински фурор на Световното и сякаш нямаше кой да ги спре по пътя към мечтата им.

Двубоят на „Лужники“ в Москва започна по плановете на Англия. Трипър откри в петата минута, а с напредването на времето островитяните съумяха да опазят аванса си, до 68-ата минута, когато бе поставено началото на големия обрат на „шахматистите“. Иван Перишич зададе тон, а до края на редовното време хърватите удариха и греда. Срещата влезе в продължения, където Марио Манджукич разби на хиляди парченца английската мечта.

Тиражираният като скрит фаворит на Мондиала Белгия също изживя разочарованието от несбъдната мечта. Срещу съседна Франция „дяволите“ не успяха да стигнат до гол, а отбелязаното попадение от Самюел Умтити бе достатъчно на „петлите“ за финала.

Така за Англия и Белгия остана утешителната награда да влязат в здрава битка за честта си и за бронза в последния си мач на един Мондиал пълен с изненади.

Срещата между Белгия и Англия е с начален час 17.00.


Още новини преди мача Белгия - Англия: 

Белгия пише новата си футболна история

Ще успее ли Англия да вземе третото място на Мондиал 2018?

Щедри премии в Белгия при трето място на Мондиала


А ето и вота на читателите ни в анкетата „Кой ще спечели битката за третото място на Мондиала?

  1. 74.22%

    Белгия

  2. 20.36%

    Англия

  3. 5.42%

    Тази среща не ме вълнува

Не пропускайте поредните прогнози на ВладИмир: