Една стъпка, един миг не достигна на Белгия да се класира на финал на Мондиал 2018. "Червените дяволи" жадуваха да сторят нещо голямо и запомнящо се по терените в Русия и успяха да го направят. Не, така както им се искаше в онзи сън, който голяма част от играчите на Роберто Мартинес са сънували в часовете преди да се качат на самолета за Русия, вдигайки световната купа.

И въпреки че Белгия бе от губещата страна в сблъсъка с Франция, погледнато от друг ъгъл бе и от печеливша. Тимът спечели любовта на феновете със своята страст, емоция и отдаденост към атрактивния футбол. Кевин де Брюин, Еден Азар, Ромелу Лукаку и компания откраднаха сърцето на неутралния зрител. И връщайки се на думите на Еден Азар след сблъсъка с "петлите", които звучаха така – по-добре да губя с Белгия, отколкото да печеля с тази Франция. Думи, от които прозира амбицията на златните момчета на Белгия, които се стремят към перфектност.

Немиуемо, достигането до полуфиналите на Мондиал 2018 повдигна и въпроса дали това поколение на "червените дяволи" може да се сравнява с онова от Световното първенство в Мексико през 1986-а, което достигна до 4-ото място в света. Не малко специалисти обаче категорично отсъждат в полза на генерацията на Еден Азар, определяйки я за най-силната в историята на страната.

Един от основните играчи Тома Мюние опита да избяга от неизбежните сравнения с 1986-а година и поколението, създадено от треньора Ги Тис.

"Ако искаме да правим сравнения с отбора от 1986 година, то чувството в отбора е, че никой не е живял по време на тази ера. За нас това е друга книга, друга история. Онзи тим е написал своята, а ние искаме да сътворим нашата. Не става въпрос дори за сравнения. Нещата са различни, качеството и системата на игра също. Това е просто една нова ера и искаме да напишем нова книга, тази за Белгия на третото място. Така, че това е нова история”, категоричен е Мюние.

История, която няма да приключи с участието на Белгия на това Световно първенство. От Европейското първенство през 2016-а година "червените дяволи" израстнаха изключително много. А на следващия голям форум през 2020 може да още по-силен тим на Белгия, тъй като тогава Еден Азар ще бъде на 29 години и вероятно ще се намира в пика на кариерата си.

Другата голяма звезда Кевин де Брюин също ще бъде на 29 години и ще притежава необходимия опит на толкова високо ниво, а пример за това са двойката на Хърватия Ракитич и Модрич, които са съответно на 30 и 32 години.

Но Белгия все още има работа за вършене на Мондиала в Русия. "Червените дяволи" гледат към третото място и бронзовите медали, като да готови на всичко срещу Англия.

"Трудно е да играеш за третото място, но разбира се - това е футболът. Манчестър Сити играе за победа срещу Челси, но губят. Това е част от живота на нас футболистите. Днес губиш, а следващия уикенд печелиш. За мен е много важно да играя в сблъсъка за третото място. Мисля, че много от футболистите се познаваме. С някои сме съотборници, а с други играем всяка седмица. Шансовете са 50 на 50. Мисля, че ще бъде просто трудно да победим Англия”, добави Мюние.

Юри Тилеманс също е категоричен, че пред Белгия има една цел и тя е да си тръгне като победител от Русия.

„Всички в отбора искаме да завършим подобаващо това прекрасно пътуване, в което се превърна Световното първенство за нас. Затова наистина много искаме да спечелим, а след това да отидем на почивка. Искаме да спечелим третото място, а след това да продължим напред към следващите предизвикателства”, каза Тилеманс.

Но каквото и да отреди съдбата в сблъсъка с Англия, то играчите на Белгия вече са герои, герои за своите сънародници, а и за не малка част от света.

Гласувай в нашата анкета: Кой ще спечели битката за третото място на Мондиала?

  1. 74.22%

    Белгия

  2. 20.36%

    Англия

  3. 5.42%

    Тази среща не ме вълнува