И за Англия, и за Белгия предстои важен мач, който е най-вече тест за характера на футболистите на двата отбора. Гарет Саутгейт трябва да накара своите играчи да покажат още веднъж онази „страст”, която отличи младата английска армия дотук на Световното първенство. Това обаче няма да бъде никак лесно, защото островитяните ще се изправят срещу Белгия в мача за 3-ото място по-малко от 72 часа след загубата от Хърватия, която пречупи мечтата за нова слава на световно първенство 52 години по-късно.

Да погледнем на идващия мач обаче от перспективата на това „какво всъщност Англия може да спечели” от успех срещу Белгия?

Първо - поне частичен реванш за загубата от същия съперник в последния мач от груповата фаза. Второ - третото място на световно първенство, което за страната ще бъде първо в историята, и ще донесе нещо повече от просто класиране за стастистиката. Потенциалния успех за Гарет Саутгейт и компания ще завърши положително цялото първенство за англичаните, което вън съмнение обеди нацията по начин, който не се бе случвал от много много години.

И тук е третият важен компонент - този отбор накара всички англичани да мечтаят и да вярват. Ако Англия победи Белгия в последствие, ще бъде по-лесно да се надгради спрямо идващите години.

В крайна сметка говорим за един от най-младите като средна възраст отбори на Англия, който е играл на световни финали, така че бъдещето е пред тези футболисти и пред този треньор. А те имайки цялата страна зад себе си, убедихме се, могат да бъдат много вдъхновени, единни и трудни за побеждаване.

Още ползи, които Англия може да извлече от въпросната среща с Белгия. Хари Кейн продължава да бъде лидер в надпреварата за голмайстор на турнира след отбелязаните вече 6 гола и в крайна сметка може да грабне „Златната обувка" за най-добър реализатор турнира. Капитанът на „трите лъва” имаше своите трудни моменти срещу здравите хървати, а и освен това вече над 4 часа и половина няма точен удар срещу съперниците на англичаните, но въпреки това той може да запише значимо лично постижение.

Сега по-конкретно към срещата в Санкт Петербург, която ще разпредели местата в подножието на върха.

Киерън Трипиър, който напусна терена в последните минути в мача с Хърватия, по всяка вероятност няма да бъде в плановете на своя селекционер и мястото му ще бъде заето от Тренд Алекзадър Арнолд. Джордън Хендерсън и Кайл Уокър също са под въпрос за двубоя.

Освен това, очаква се на част от основните изпълнители да бъде дадена почивка, което, от друга страна, означва вероятно титулярно място за хора като Рубен Лофтъс Чийк, Фабиан Делф, Джак Бътланд и Гари Кейхил.

Именно бранителя на Челси, заяви преди срещата, че това ще бъде странен мач, в който два отбора влизат след огромно разочарование, а именно отпадането на полуфиналите. Кейхил обаче допълни, че всеки англичанин и най-вече футболистите имат пълното право да се гордеят от постигнатото до тук.

Преди спора между Англия и Белгия, островитяните са тези, които спокойно могат да се облегнат на статистиката. Ако изключим мача помежду им в Русия това лято, който бе спечелен от „червените дяволи”, то преди това в общо 21 последователни срещи - Англия има 15 победи и само една загуба.

Белгия и Англия ще мерят сили по-късно днес от 17.00 часа.