Белгийският национален отбор пренаписа футболната си история в един от най-тъжните си мачове. "Червените дяволи" спечелиха битката за третото място на Световното първенство срещу Англия и записаха най-високото си постижение на най-престижния футболен форум. 

Но успехът с 2:0 със сигурност леко горчи на момчетата на Роберто Мартинес. Причината е, че те бяха скритият фаворит за световната титлазаради страхотното си представяне на шампионата, но след загубата от Франция трябваше да се утешат само с бронза. 

Колкото до англичаните, те изравниха второто си най-добро постижение на световен шампионат. Те пак останаха четвърти, както и на Мондиал 1990 в Италия, а изкачването на световния връх от 1966 г от тяхна страна продължава да е недостижим за "трите лъва". 

Головете за победителите в този мач реализираха Тома Мюние в самото начало и Еден Азар в самия край. Тази развръзка донесе щастие за Хари Кейн, който почти 100% е сигурен, че ще завърши като голмайстор на Световното. Най-близо до него беше Ромелу Лукаку, но белгиецът не се разписа в този мач, въпреки че имаше шансовете. 

17 снимки

Белгия започна мача много по-активно и поведе в резултата още при първата си опасна атака. Това се случи в 4-та минута, когато Кевин де Брюин със страхотен пас намери на левия фланг Насер Шадли, който от своя страна пусна прострелно в наказателното поле. 

Там беше Тома Мюние, който засече топката с кората под чорапите си, но я насочи достатъчно далеч от обсега на Джордан Пикфорд за 1:0. Това беше десетият различен голмайстор за "червените дяволи" от началото на шампионата, с което изравниха рекорда на Франция и Италия от миналото. 

Белгийците продължиха да играят по-активно в тези начални минути, като бяха близо да удвоят преднината си в 12-та минута. Тогава Кевин де Брюин беше изпуснат зад защитата при един диагонален пас на Еден Азар, но ударът му беше избит с мъка от Джордан Пикфорд, макар че преди това имаше рикошет. 

Едва етвърт час след началото англичаните отправиха първия си точен удар чрез Фабиан Делф, но той беше твърде слаб и не затрудни Тибо Куртоа. В тези минути белгийците дебнеха на контра и при една от тях в 17-та минута бяха още веднъж близо до втория гол. 

Тогава Кевин де Брюин начена поредната бърза атака, при която изведе Ромелу Лукаку зад защитата на Англия, но таранът на Манчестър Юнайтед си поведе топката твърде зле и Пикфорд излезе да го пресрещне и да улови. 

Най-чистата възможност за "трите лъва" дойде в 24-та минута. Тогава Хари Кейн получи топката от Рахийм Стърлинг на 12-13 метра от голлинията, но не отправи достатъчно добър изстрел и топката мина на сантиметри встрани от вратата. 

След тази ситуация и силните начални минути, темпото в двубоя поспадна. Битката се пренесе в центъра на терена, а двата тима се задоволяваха с далечни удари, които обаче по никакъв начин не затрудниха вратарите. 

Чак в 35-та минута белгийците стигнаха до нов шанс за гол, но ударът на Тоби Алдервейрелд от воле мина над вратата. Изпълнението му мина на сантиметри над горната греда, а ударът беше от воле. 

Така в крайна сметка до ново попадение не се стигна преди почивката и тя дойде с гол аванс за белгийците. Интересни моменти останаха и за втората част, макар че в началото ѝ те се ограничиха с няколко статични положения от страна на англичаните. 

Но белгийската защита се справи, а до намеса на Тибо Куртоа така и не се стигна. Белгийците имаха няколко контри, при които Кевин де Брюин изведе Ромелу Лукаку, но таранът беше крайно разсеян и неточен. 

15 снимки

Битката продължи да бъде равностойна, а на Куртоа му се наложи да се намесва едва в 68-та минута. Тогава към него изстрел отправи Киърън Трипиър, но топката не беше толкова силна. 

Само две минути по-късно англичаните пропиляха най-чистото си положение. Тогава Ерик Дайър беше изведен зад защитата и сам срещу белгийския вратар. Той хитро копна топката над него, но в последния момент Тоби Алдервейрелд изби пред голлинията. 

В тези минути "трите лъва" бяха много активни и търсеха изравнителното попадение. В 73-та минута отново Дайър можеше да се разпише, но ударът му с глава след пас на Джеси Лингард беше неточен и излезе в аут. 

В следващата атака се стигна до поредно центриране от пряк свободен удар, при което Хари Магуайър игра с глава, но топката облиза гредата от външната страна и пак не се стигна до гол в мрежата на Куртоа. Това определено бяха най-силните минути на англичаните. 

В тези моменти те наистина напираха много сериозно в търсене на изравняването, но въпреки натиска, центриранията към белгийската врата бяха избивани от защитата. А на свой ред "червените дяволи" можеха да решат всичко с втори гол в 80-та минута. 

Тогава центриране на Дрийс Мертенс намери отдясно на наказателното поле Тома Мюние, който стреля мощно от воле, но Джордан Пикфорд изби великолепно и предотврати попадението в мрежата си. Но нямаше какво да направи малко по-късно. 

В 82-та минута поредната остра контра на белгийците завърши с четвъртия извеждащ пас на Кевин де Брюин зад защитата. Този път той беше за Еден Азар, който не се провали като Лукаку, а овладя добре топката, справи се със защитата и с прекрасен удар покрай Пикфорд направи 2:0. 

В крайна сметка нищо интересно не се случи до края на тази битка и тя завърши с повече от закономерна победа за Белгия. Така отборът спечели бронза и пдобри най-доброто си постижение на Световни първенства, което беше четвъртото място на Мондиал 1986 в Мексико. 

Сега "златното поколение" на белгийците се изкачи с една позиция, но остана леката горчилка, че не игра на финала, което щеше да е съвсем заслужено. А англичаните със сигурност се прибират доволни у дома, защото никой не ги слагаше в сметките, а те изравниха второто си най-добро класиране на световни финали. 

Ето и съставите на двата отбора: 

Белгия: Тибо Куртоа, Тоби Алдервейрелд, Насер Шадли, Кевин де Брюин, Еден Азар, Венсан Компани, Ромелу Лукаку, Тома Мюние, Юрий Тилеманс, Ян Вертонген, Аксел Витсел;

Резерви: Коен Кастеелс, Симон Миньоле, Миши Батшуай, Дедрик Боята, Яник Ферейра-Караско, Муса Дембеле, Леандер Дендонкер, Маруан Фелайни, Торган Азар, Аднан Янузай, Дрийс Мертенс, Томас Вермален;

Англия: Джордан Пикфорд, Фабиан Делф, Ерик Дайър, Фил Джоунс, Хари Кейн, Рубен Лофтъс-Чийк, Хари Магуайър, Дани Роуз, Рахийм Стърлинг, Джон Стоунс, Киърън Трипиър;

Резерви: Джак Бътланд, Ник Поуп, Трент Алекзандър-Арнолд, Деле Али, Гари Кейхил, Джордан Хендерсън, Джеси Лингард, Маркъс Рашфорд, Джейми Варди, Кайл Уокър, Дани Уелбек, Ашли Йънг.