Отборът на Белгия си гарантира първото място в група G на Мондиал 2018 с историческа победа над Англия. Силно прекроеният състав на Роберто Мартинес се наложи с 1:0 над "трите лъва", които също направиха куп рокади в стартовия си състав. Преди мача много се изписа и изговори дали и двата тима няма да търсят поражението, което в известен смисъл щеше да гарантира на заелия второто място по-лек път в елиминациите. 

Мартинес: Няма как да планираш идеалния сценарий

"Червените дяволи" поне за себе си опровергаха тази теза и благодарение на фантастичния изстрел от Аднан Янузай в 51-ата минута финишираха груповата фаза с пълен актив от 9 точки. Това им отреди осминафинал срещу Япония, докато Англия ще трябва да елиминира Колумбия. Разликите идват в пътя по-нататък: ако белгийците стигнат до четвъртфиналите, там ще ги чака победителя от Бразилия-Мексико, докато при успех за англичаните те чакат някого измежду Швеция и Швейцария.

Не пропускайте да играете редовно в „Познай резултата” – играта на Gong.bg и Savoy, в която ви чакат чудесни награди!

Съмненията, че Белгия и Англия се канят да се отдадат на дребни сметчици, донякъде бяха подхранени от стартовите състави на двата тима. Роберто Мартинес запази само двама от титулярите си в лицето на вратаря Тибо Куртоа и централния бранител Дедрик Боята. В лагера на "трите лъва" Саутгейт предприе аналогичен подход, правейки 8 промени. Вратарят Джордан Пикфорд, защитникът Джон Стоунс и халфът Рубен Лофтъс-Чийк бяха единствените титуляри, които бяха стартирали и в предния мач (6:1 над Панама).

Саутгейт обясни мотивите за стартовия състав на Англия

Срещата в Калининград започна доста вълнуващо, макар че скоро след това двата отбора се заеха да играят по-предпазливо. Още във втората минута Джейми Варди изскочи сам отдясно, след като се стрелна зад гърба на Томас Вермален, който незнайно защо пропусна пас на Торган Азар. Така английският нападател излезе на чудесна позиция за центриране и Тибо Куртоа трябваше да пресича с крак.

Белгия отвърна подобаващо в 6-ата минута. Тогава Юри Тилеманс овладя кълбото на около 24-25 метра от вратата и след като нито един от халфовете на „трите лъва” не отиде да го притесни, играчът на Монако нагласи кълбото на десния си крак и стреля изключително силно. Джордан Пикфорд трябваше да направи стъпка назад и да плонжира, за да избие.

Три минути по-късно англичаните като по чудо не инкасираха попадение. Аднан Янузай се спусна отдясно и влезе в наказателното поле, като центрира към далечната греда за Маруан Фелаини. Той свали с глава към намиращия се във вратарското поле Миши Батшуай, който в първия миг се размина с кълбото, но пък причини невероятно меле. Вратарят Пикфорд не успя да улови топката и в един миг тя внезапно пое към голлинията. Само отчаяният шпагат на Джон Стоунс ѝ попречи да навести мрежата.

Последва един доста безличен отрязък от мача, в който белгийците тотално контролираха центъра на терена, а „трите лъва” се преориентираха – и то не много успешно – към игра с дълги топки. В резултат на всичко нападателите Варди и Маркъс Рашфорд бяха доста изолирани, а Белгия незнайно защо опитваше да надиграе противниковата отбрана с центрирания.

В 27-ата минута „червените дяволи” пак бяха инфарктно близо до гола. Маруан Фелаини използва физиката си, за да се пребори за високата топка след изпълнение на корнер. От бялата точка халфът нанесе воле към долния десен ъгъл, а Пикфорд не видя добре посоката на изстрела заради купа от тела. За късмет Трент Александър-Арнолд бе останал на голлинията и изчисти.

Още едно центриране, само че за Англия и от ъглов удар, можеше да доведе до откриването на резултата в 34-ата минута. Ерик Дайър увлече няколко защитници на Белгия на първа греда и това остави Рубен Лофтъс-Чийк без опека пред вратарското поле. Полузащитникът обаче стреля неточно с глава в аут покрай дясната греда. Това беше и последният по-любопитен миг през първата част извън жълтите картони за Тилеманс и Дендонкер от Белгия.

На почивката англичаните извършиха принудителна смяна, тъй като Джон Стоунс явно бе получил удар в прасеца си. Така в игра се появи Хари Магуайър, с което тактическата постройка за „трите лъва” не се наруши по никакъв начин.

Не така обаче стояха нещата с резултата, след като Янузай изригна с чуден гол в 51-ата минута. Юри Тилеманс получи топката пред дъгата и залъга, че ще стреля, след което пусна вдясно за съотборника си, който тъкмо бе влязъл в пеналта. С няколко резки финта Янузай остави Дани Роуз безпомощен и сетне шутира по знаменит начин с левия как, зашивайки кълбото неспасяемо в горния десен ъгъл – 0:1!

Чак след този гол и надвисналата угроза за осминафинал срещу Колумбия, англичаните показаха повече динамика в действията си. Топката осезаемо започна да се движи повече по тревата и в 66-ата минута само невероятната реакция на Куртоа попречи на „трите лъва” да изравнят. Джейми Варди свърши „черната работа”, като укроти топката с гръб към вратата и макар да бе притиснат от защитник, се обърна и по фантастичен начин изведе Рашфорд съвсем сам срещу вратаря. Играчът на Юнайтед имаше цялото време на света да избере какво ще прави и реши да насочва топката с вътрешен фалц в далечния ъгъл. Куртоа докосна съвсем минимално кълбото и така то излезе в корнер, вместо да посети мрежата.

Това изригване в играта на англичаните обаче се оказа мимолетно. До края на мача те се върнах към първоначалното си не толкова впечатляващо лице. Единствените опасности пред Куртоа логично бяха следствие от статични пложения. В 81-ата минута Рашфорд донякъде застраши „червените дяволи” с директен шут от фаул, който премина на по-малко от половин метър над гредата. В 83-ата пък Куртоа не се прояви особено добре при центриране от корнер и боксира топката право към резервата Дани Уелбек. От 11-12  метра таранът стреля моментално, а Фелаини беше на точното място, за да протегне крак и избие.

В края на мача Белгия изпусна един куп възможности да направи победата си още по-убедителна. В 89-ата минута Дрийс Мертенс предизвика страхотен плонж от Пикфорд с мощна тупалка от 20-ина метра. После пък негов пас във вратарското поле предизвика огромно меле, в което Англия имаше късмет, че бе отсъден фаул срещу Пикфорд. В продължението пък Фелаини бе изведен на чиста позиция и от 6-7 метра в опит да намери близкия горен ъгъл прати топката във външната страна мрежата зад десния стълб.

АНГЛИЯ – БЕЛГИЯ 0:1

0:1 Аднан Янузай 51'

Англия (3-4-1-2): Джордан Пикфорд - Фил Джоунс, Джон Стоунс (46' - Хари Магуайър), Гари Кейхил - Трент Александър-Арнолд (79' - Дани Уелбек), Фабиан Делф, Ерик Дайър /к/, Дани Роуз - Рубен Лофтъс-Чийк - Джейми Варди, Маркъс Рашфорд

Селекционер: Гарет Саутгейт

Белгия (3-4-3): Тибо Куртоа /к/ - Леандер Дендонкер, Дедрик Боята, Томас Вермален (74' - Венсан Компани) - Насер Шадли, Маруан Фелаини, Муса Дембеле, Торган Азар - Аднан Янузай (86' - Дрийс Мертенс), Миши Батшуай, Юри Тилеманс

Селекционер: Роберто Мартинес

Стадион: "Калининград" (Калининград)

Главен съдия: Дамир Скомина (Словения)