Един от най-великите африкански отбори Египет най-после приключи изгнанието си далеч от Световни първенства. "Фараоните" са на Мондиал 2018 в Русия кръг преди края на квалификациите след драматична развръзка. 

Северноафриканците надделяха с 2:1 над аутсайдера Конго като домакини, като победното попадение падна в последната минута на продължението след точно изпълнена дузпа от Мохамед Салах. 

Именно звездата на Ливърпул беше големият герой за тима си. Той реализира и двата гола за този успех. След нулев над час игра, Салах откри резултата в 63-та минута и това щеше да е достатъчно за класирането. 

Нов скандал в Африка, Гана иска преиграване на мач

Но конгоанците отвърнаха на удара в 87-та минута и смълчаха 90 млн. египтяни пред телевизорите. Тогава точен беше Арнолд Бука Муту и сякаш мечтата на цял Египет за участие на Световното се изпаряваше. 

В 95-та минута обаче Мохамед Салах беше точен от дузпа и екстазът беше пълен за всички по трибуните. За предсрочното класиране помогна и хиксът между Уганда и Гана в скандален мач, завършил 0:0. 

"Черните звезди" бяха толкова бесни от съдийството, че поискаха преиграване на двубоя. Тази тяхна молба обаче едва ли ще бъде уважена и така след 28 години чакане Египет отново е на Световно първенство.