Гана, който е четвъртфиналист от световното първенство през 2010 година иска да се преиграе световната квалификация срещу Уганда, която завърши 0:0 и се игра в събота.

Ганайците имат претенции към съдийството на южноафриканския арбитър Даниел Бенет, който отмени напълно редовен гол на „черните звезди“ в 94-та минута. Още в 34-та минута попадение на Гана отново не бе зачетено заради засада. 

Ганайската футболна федерация е подала жалба до ФИФА, в която настоява за преиграването на срещата заради множество много сериозни грешки на съдията Бенет.

Ситуацията в 94-та минута ясно показва, че Ричмонд Боакие отправя фронатален удар, който е отразен от вратаря Онианго, но при добавката Рафаел Дуамена вкарва от напълно редовна позиция и не се намира в засада.

Освен това ганайците имат претенции, че не им е свирена 100% дузпа.

„Тези и други решения на съдията не оставиха никаква друга реакция на нашата федерация освен да поискаме преиграване на срещата“, се казва в жалбата на ганайците, която е подадена до ФИФА.

Египет спечели с 2:1 двубоят срещу Конго и по този начин си гарантира класирането за Мондиал 2018 с 12 точки. „Фараоните“ спечели с гол от дузпа в 95-та минута, която бе реализирана от Мохамед Салах.

Гана е трети в групата с 6 точки, докато Уганда е втори с 8 и двата отбора вече нямат никакви шансове да се класират за световното първенство в Русия.