Президентите на клубовете от италианската професионална лига реагираха гневно, след като в неделя капитаните на всичките 20 отбора от Серия А подписаха писмо, с което искат увеличаване на правата на футболистите.

Играчите, представени от капитаните на отборите, поискаха най-после да бъде подписан нов колективен трудов договор, за който настояват от няколко години и дори заплашиха със стачка.

Президентът на Серия А Маурицио Берета обаче заяви, че няма да се поддаде на натиск на капитаните, сред които са Алесандро Дел Пиеро от Ювентус, Хавиер Санети от Интер, Дженаро Гатузо от Милан, Франческо Тоти от Рома, които заплашиха, че първенството може и да не започне.

„Предишното писмо беше подписано през декември 2010 година, прието от федерацията (FIGC), но пък не беше уважено от клубовете. Това е неприемливо решение за нас. В момента Италия е единствената от големите футболни нации, която няма подобен
колективен трудов договор. При това положение е невъзможно да започнем първенството”, коментира Франческо Тоти.

По предварителната програма първенството в Серия А трябва да започне в уикенда 27-28 август. Предишният договор е изтекъл в края на сезона 2009/2010, заяви президентът на профсъюза на играчите Дамяно Томази.

Берета пък заяви за агенция АНСА: „Изненадан съм от условията, които поставят футболистите. Не мисля, че Дамяно Томази е в ситуация да поставя условия”.