Отборите на Борнемут и Арсенал завършиха при равенство 1:1 в двубой от коледния 19-тия кръг на Висшата лига. Домакините поведоха през първото полувреме с гол на Дан Гослинг в 35-та минута, но „топчиите“ изравниха в средата на втората част след попадение на вездесъщия Пиер-Емерик Обамеянг. Това беше и официалният меинджърски дебют на Микел Артета начело на севернолондонския гранд. Испанецът вероятно е останал със смесени чувства след хикса на южния бряг.

44 снимки

Първият шанс в сблъсъка дойде в 5-та минута и беше на сметката на Борнемут. След хубава комбинация по левия фланг, между Джошуа Кинг и Джак Стейси, топката беше закарана до дясната част на терена, където сам беше оставен Райън Фрейзър. Шотландецът стреля, но Бернд Лено се намеси отлично, за да предотврати ранен гол в собствената си врата. 

В 9-та минута гостите се опитаха да създадат първи шанс за срещата за Арсенал. Месут Йозил получи топката между противниковите линии и намери с пас десния бек Букайо Сака. Младият англичанин опита остро центриране, което обаче попадна право в ръцете на Аарън Рансдейъл. 

В 11-та минута Александър Лаказет получи пас от Йозил в наказателното поле, обърна се и стреля, но ударът му мина доста над вратата на домакините. Само минута по-късно Калъм Уилсън опита атрактивно воле от около 20 метра пред вратата на "топчиите", но ударът му мина над вратата на Лено.

В 16-та минута, след изпълнение на ъглов удар за Борнемут, Джеферсон Лерма опита късмета си от воле от границата на наказателното поле, но и този опит мина доста над вратата на германския вратар. 

Само две минути по-късно дойде поредния шанс в този толкова двуостър мач. След подаване към Александър Лаказет, нападателя стреля, но ударът му беше блокиран. При добавката Пиер-Емерик Обамеянг също опита късмета си, но и този изстрел спрян от тяло на играч на Борнемут. 

В 24-та минута Арсенал регистрира нова добре изградена многоходова комбинация. След разменени подавания между Мейтланд-Найлс, Йозил и Рийс Нелсън, последният намери Лаказет около точката на дузпата, а ударът на французина отново беше блокиран. 

В 35-та минута, въпреки натискът на гостите, първото попадение беше в полза на домакинския тим. След грешка при изнасянето на топката на Арсенал Калъм Уилсън напредна по десния фланг, намери движението на Джак Стейси на бека. Англичанинът, от своя страна, намери Дан Гослинг на точката на дузпата, а той не сгреши за 1:0.

Само 7 минути по-късно резултатът вече можеше да е 2:0 за "черешките". След индивидуален солов рейт на Джош Кинг, норвежецът преодоля първо Сократис, а после и Рийс Нелсън, но завършващия му удар от изключително малък ъгъл беше успешно париран от Бернд Лено. 

Три минути след рестарта на двубоя Арсенал се добра до не лош шанс. След комбинация между Нелсън, Йозил и Лаказет, французинът намери Обамеянг на около 10 метра от вратата на Рамсдейъл, но ударът на габонеца мина малко над вратата на домакините. 

В 63-та минута все пак гостите стигнаха до заслужен изравнителен гол. След хубава многоходова акция Обамеянг намери Лаказет в наказателното поле. Французинът подаде на Йозил, който върна топката на границата на наказателното поле на Борнемут на Рийс Нелсън. Англчининът опита нескопосан удар, но топката стигна до Обамеянг, който растреля Рамсдейъл за 1:1. 

 

В 70-та минута Арсенал беше близо до пълен обрат. След страхотно подаване в коридор към Александър Лаказет, французинът излезе сам срещу стража на Борнемут, но не успя да го преодолее след добра вратарска намеса. 

В 80-та минута играчите на Борнемут вярваха, че са повели с 2:1. След индивидуални действия на Хари Уилсън, той стреля към далечния ъгъл на вратата на Лено. Германският страж реагира отлично, но при добавката Калъм Уилсън вкара топката във вратата. След проверка на видео-асистент рефера обаче попадението беше отменено заради засада. Това се оказа и последната по-сериозна възможност пред някоя от двете врати и логично беше оформено равенството 1:1. 

Така Арсенал остана на 11-та позиция с актив от едва 24 точки след 19 мача. Борнемут, от своя страна, заема 16-та позиция, само на 2 точки над опасната зона. 

Борнемут - Арсенал 1:1

Ето и съставите на двата тима:

Борнемут: Аарън Рамсдейъл, Крис Мемфам,Стив Кук, Джак Симпсън, Джак Стейси, Джеферсон Лерман, Дан Гослинг, Люис Кук, Райън Фрейзър, Калъм Уилсън, Джошуа Кинг (4-3-3);

Арсенал: Бернд Лено, Сократис, Букайо Сака, Давид Луис, Ейнсли Мейтланд-Найлс, Гранит Джака, Лукас Торейра, Пиер-Емерик Обамеянг, Месут Йозил, Рийс Нелсън, Александър Лаказает (4-2-3-1)