България завърши по минорен начин участието си в квалификациите за Световното първенство в Русия. Отпуснатите "лъвове" стигнаха само до равенство 1:1 на гост на големия аутсайдер в групата Люксембург. 

Още в 3-та минута Оливие Тил откри резултата за домакините, а едва в 68-та минута Ивайло Чочев изравни. Така тимът от Великото Херцогство за първи път от 14 опита взе точка от България и сложи край на хубавата за нас серия. 

Колкото и фрапантно да звучи, това беше първа точка за "лъвовете" навън от 28 месеца насам, като те винаги губеха гостуванията си от юни 2015 г. насам, когато победиха Малта. Но едва ли тази точка и отпуснатата, лежерна и безидейна игра в Люксембург топли някого. 

Хубчев за бъдещето си: Най-малко към мен този въпрос

Попов: Трябва да ни ударят по главите, за да се размърдаме

Българите излязоха отпуснати в този мач и бяха облени със студен душ след само 150 секунди игра. В 3-та минута на двубоя Орелиен Жоаким събра двамата ни централни защитници, като Бодуров стоеше и го гледаше как сваля топката и я подава на непокрития Оливие Тил на границата на наказателното поле. 

От там играчът на Люксембург изстреля мощен шут, топката рикошира леко в крака на български защитник и се вплете в мрежата на Пламен Илиев, който нямаше какво да направи в тази ситуация. 

Гълъбинов: Хубаво е, че не паднахме, няма минорно настроение

Спас Делев: Не може да проспиш 45 минути, а след това да наваксваш

Българите се опитаха да реагират, но ударът на Симеон Славчев от дистанция в 7-та минута беше избит от вратаря Жонатан Жубер. В следващите минути момчетата на Петър Хубчев държаха повече топката, но така и не затрудняваха вратаря на Люксембург. 

Домакините чакаха своите шансове на постепенни атаки и трябва да се отбележи, че имаха доста по-чистите положения. В 27-та минута те стигнаха до четири поредни удара към Пламен Илиев, но в крайна сметка защитниците ни избиха всички тях. 

Пламен Илиев: Ясно ни беше, че ще е тежко

Занев: Не съм добре, дано само не съм скъсал мускул

Българският състав опитваше да атакува, но крайно хаотично и безидейно. "Лъвовете" бяха твърде беззъби и се опитваха с центрирания на Тодор Неделев, но крайно неточни, както и с пробиви на Спас Делев, но твърди безопасни, да затрудняват съперника и логично не сътвориха нищо. 

Единствената сносна атака беше на Божидар Краев в 37-та минута, когато проби в наказателното поле, но се подхлъзна и стреля високо над вратата. А в края на първата част само трябва да се благодарят, че не инкасираха още попадения. 

В 42-та минута Давид Тюрпел излезе сам срещу Пламен Илиев и стреля силно, но вратарят изби. Последваха няколко добавки, най-вече чрез Жоаким и Оливие Тил, но защитата ни някак се справи и изби. 

Божиков: Ранният гол ни стъписа, не само ние не бихме тук

Люксембург - България 1:1 /репортаж/

В продължението на първата част Люксембург като по чудо не стигна до втори гол. Отново Давид Тюрпел беше изпуснат и отново от най-слабия в целия отбор Николай Бодуров. Играчът от Великото Херцогство стреля от упор срещу Пламен Илиев, но пак вратарят се намеси и изби. 

Така почивката дойде със само (!) един гол аванс на домакините. А след подновяването на играта нещата не се промениха. Българите атакуваха, но все още твърде, твърде безидейно. А Люксембург чакаше своя шанс и стигна до него в 51-та минута. 

Тогава Орелиен Жоаким се подигра с Васил Божиков в наказателното поле, който пълзеше около него при финтовете му. Бившият нападател на ЦСКА обаче се забави и подаде на Давид Тюрпел, но ударът му мина над вратата. 

Едва първият сериозен изстрел на България в мача дойде в 55-та минута. Тогава Андрей Гълъбинов намери с центриране Ивайло Чочев пред вратарското поле, а неговият удар беше уловен от Жубер пред голлинията. 

"Лъвовете" вдигнаха оборотите в последния половин час и стигнаха до няколко шанса. В 64-та минута Андрей Гълъбинов получи по случайност топката в наказателното поле и се озова сам срещу Жубер, но стреля в тялото му. Последва корнер, от който пак Гълъбинов игра, но с глава, и пак вратарят изби. 

В 68-та минута натискът на българите даде резултат и те изравниха. В 68-та минута Спас Делев центрира от десния фланг и на далечната греда беше оставен непокрит Ивайло Чочев, който от 2-3 метра с глава прониза мрежата за 1:1. 

След това българите се хвърлиха в търсене на пълния обрат. В 73-та минута Тодор Неделев по подобен начин центрира за Андрей Гълъбинов от десния фланг, но топката беше пратена от него в аут. 

Последваха още няколко опасни атаки пред вратата на Люксембург, но този път защитата на домакините се справяше. Постепенно обаче събитията на терена утихнаха и двубоят навлезе в заключителните си минути. 

Натискът на българите отново беше хаотичен, а ударите на Андрей Гълъбинов не намериха целта. В 89-та минута беше и най-спорното положение, когато поискахме дузпа за игра с ръка на Давид Тюрпел след центриране на Тодор Неделев. Нарушението беше 100-процентово, но реферът не видя ситуацията и не посочи бялата точка. 

В крайна сметка мачът завърши наравно 1:1 и България е на четвъртото място в групата с 13 точки. 12 от тях бяха постигнати у дома. Люксембург пък остава предпоследен в групата с 6 точки в актива, с една повече от Беларус. 

Люксембург: Жонатан Жубер, Кевин Малже, Крис Филипс, Жерсон Родригес, Кристофър Мартинс, Оливие Тил, Алдън Скендерович, Лоран Янс, Матиас Йениш, Давид Турпел, Орелиен Жоаким;

Резерви: Антони Морис, Ралф Шон, Марвин Мартинс, Дуейн Холтър, Даниел да Мота, Венсан Тил, Тим Хал, Даниел Синани, Ерик Вейга, Марио Муч, Ян Островски;

България: Пламен Илиев, Страхил Попов, Петър Занев, Николай Бодуров, Симеон Славчев, Тодор Неделев, Спас Делев, Ивелин Попов, Божидар Краев, Васил Божиков, Ивайло Чочев;

Резерви: Божидар Митрев, Благой Макенджиев, Станислав Манолев, Антон Недялков, Андрей Гълъбинов, Цветомир Панов, Ивайло Димитров, Мартин Райнов, Кристиян Малинов, Александър Цветков.