Американският старши треньор на Гърция Рик Питино потвърди, че напуска националния отбор на страната. Това стана малко след поражението със 72:97 от Чехия във финала на олимпийската квалификация в канадския град Виктория.

Поражението лиши гърците от възможността да участват на Игрите в Токио, тъй като визи за японската столица взеха само чехите.

"За мен няма бъдеще. Аз дойдох като приятел на Йоргос Папаянис (бел. р. центъра на Гърция). Вече не съм старши треньор на Гърция. Работата тук отне много от времето ми. Имахме шест седмици да се подготвим, а аз имам и друга работа у дома", коментира 68-годишният Питино, който е старши треньор и на колежанския отбор на Йона.

"За съжаление нещата в Гърция са много объркани, тъй като никой не знае кой седи начело на федерацията. Но в страната има много чудесни треньори, които могат да продължат това, което ние се опитвахме да изградим. Ще се опитам да им помогна както мога. Обичам Гърция, обичам играчите, които тренирах, но това бе краткосрочна сделка за мен", добави Питино.

Той бе назначен за старши треньор на националния отбор на Гърция през ноември 2019 година с идеята да води отбора в олимпийската квалификация и на Олимпийските игри при класиране. Още тогава от федерацията заявиха, че в европейските квалификации начело на отбора ще бъде Танасис Скуртопулос.

В Гърция е публична тайна, че Питино не е в добри отношения с ръководството на баскетболната федерация, но легендарният треньор се бе съгласил да води отбора на доброволни начала, без да получава каквато и да е заплата за това.

Рик Питино е едно от най-големите имена в колежанския баскетбол в САЩ и член на "Залата на славата". Той е двукратен шампион в Националната колежанска атлетическа асоциация, както и бивш старши треньор на отборите на Ню Йорк Никс и Бостън Селтикс от Националната баскетболна асоциация. В периода 2018-2020 година Питино бе начело на гръцкия гранд Панатинайкос.