Българският национален отбор за юноши до 18 години записа убедителна победа със 106:59 над Люксембург, за старт на Европейското първенство в Дивизия Б, на което домакин тази година е Варна. Момчетата на Любомир Минчев преодоляха неприятен вирус, който налегна голяма част от отбора дни преди началото на шампионата, и макар да бяха отпаднали, успяха да оползотворят бързо надмощието си. Малката зала „Младост” в Двореца на културата и спорта не побра желаещите да подкрепят тима в първата му среща, и повече от 300 души, от които много правостоящи, аплодираха доволно изявите на юношите. Лично капитанът на Лукойл Академик и варненска легенда Тодор Стойков бе в залата, за да провери младото поколение.

Двубоят премина без особени сътресения за България, като единствено нашите грешки и разсейването в защита предизвикваше кратко намаляване на резултата. Люксембург реализира първия си кош в шестата минута на срещата, и разликата мина 20 точки още през първото полувреме. След като натрупаха солиден аванс, българските юноши по традиция се поотпуснаха, и просто поддържаха преднината, без да я увеличат до почивката, която дойде при 49:28.

Третата четвърт си премина под вече очакваното превъзходство на България, макар че авансът се увеличаваше с много малки крачки, именно заради защитата и техническите грешки. Все пак след вече разгромна последна част, заслужено разликата мина 30 точки и постепенно зае реалното отражение на нещата, с крайното 106:59.

България регистрира цели 62 борби, но пропусна отново доста наказателни удари, девет от 21. Тимът завърши с отличен процент стрелба за две точки, компенсирайки 24-те грешки.

С 22 точки за 21 минути най-резултатен за българския отбор бе капитанът Павлин Иванов, Алекс Симеонов добави 16, Тенчо Тенчев се отчете с дабъл-дабъл от 14 точки и 13 борби. Николай Стоянов вкара още 13, а по 10 – Марио Караилиев и Димитър Димитров, като Митко остана на една борба от дабъл-дабъл. С девет асистенции завърши Деян Карамфилов.

Утре е почивен ден за България на Европейското първенство, а в събота отборът играе срещу Грузия. В другия мач от нашата група А, Унгария се наложи над Грузия с 69:41.