Селекционерът на женския национален тим на България по баскетбол Хосе Мария Бусета наблюдава в Клайпеда срещите от група D на Европейското първенство за мъже и видя на живо победата на мъжкият ни държавен тим над Белгия. „Мисля, че България игра добре и в първия ден срещу Словения и тогава можеше да бъде първата победа. Мисля, че България заслужаваше да победи, но е вярно, че Словения е голям отбор със сериозен опит. Накрая точно затова България не успя да победи. И така срещу Белгия имаше голяма възможност”, кометира Бусета пред Гонг в Литва и продължи:

„Мачът беше много труден. Защото при такъв интензивен мач и да се възстановиш за по-малко от 24 часа, особено психически, е трудно. Мачът беше тежък за България, но мисля, че доказаха, че са добър отбор, защото успяха да играят въпреки тези трудности и проблеми. Дори в края, когато Белгия поведе две минути преди финала, България игра организирано и мисля, че това означава, че отборът е добре подготвен. Много съм щастлив за България и мисля, че тимът заслужаваше този успех. След толкова години това е добре за българския баскетбол и се надявам, че това ще помогне за развитието му.”

-  Вие сте треньор на женския национален отбор, където продължаваме да броим годините, в които не сме се класирали на Европейско първенство. Мислите ли, че успехът е важен за баскетбола ни като цяло?

-  Със сигурност е важно. Мисля, че България е баскетболна държава. ОК, може би не като Литва, но мисля, че много хора харесват баскетбола в България. Но е вярно, че ако резултатите не са добри, дори ако харесваш баскетбола, няма да го следиш толкова много. Победите на един национален тим са минаги много важни за този спорт в дадена държава. Ако националният отбор побеждава, това води до по-голям интерес. Това привлича и интереса на спонсорите, а това е много важно в този момент – да се привлечат спонсори към баскетбола. Мисля, че това е важна крачка и съм щастлив. Наистина е важна крачка.

- Кажете ни малко повече за вашата работа тук в Литва?

-  Ами от 2007-ма година работя за прихологическата подготовка на международните рефери на Европейското. И това е, което правя в момента. Помагам им малко, защото те са съдии на много високо ниво. Помагам им, защото те също са хора. Те са като играчите, като треньорите – те също трябва да се представят на много високо ниво. Те са под голямо напрежение, защото за тях също е голяма отговорност да си свършат добре работата тук.

- Ще дадете ли прогноза за Европейското първенство? Кой ще победи?

-  Ами вече видахме, че мачовете са доста завързани и ще е мното трудно. Много хора говорят за Испания. Те имат добър отбор, но мисля, че Сърбия също има много силен отбор. Литва също. Те ще са много силни тук. Може бе един от тези три състава ще победи. Но, ако България това ще е чудесна новина. Ще бъда много щастлив.

- И последно, да завършим с вашия тим – женският национален тим на България. Какво да очакваме в близко бъдеще?

-  В момента е време за клуните отбори, така че момичетата се готвят за началото на сезона с клуовете си. Някои си търсят още нови отбори, защото сезонът не е започнал. Надявам се всички да имат добър сезон. И тези, които бяха в отбора и тези, които не бяха, защото националният тим е винаги отворен. Надявам се, че момичетата ще се справят добре и пак ще се опитаме да се класираме. Мисля, че нямахме много шанс, защото свършихме доста работа. Момичетата бяха горди да бъдат в националния тим и работиха много. Мисля, че са чудесни хора. Надявам се, че следващата година най-после ще можем да постигнем целта, както направихме тук с тази победа над Белгия. И се надявам, че ще има още победи. Нивото тук на турнира е много високо. Международният баскетбол сега е много развит и на високо ниво.