Старши треньорът на националния отбор по баскетбол Росен Барчовски заяви след втората загуба на European Basketball Tour 2012, че тепърва на тима му предстои много работа. България имаше реален шанс за успех срещу Полша, но отстъпи със 69:75.

„Днес се опитахме да спечелим мача. Скъсих игровия състав, особено в четвъртата част играха тези, които се представят добре. Не съм доволен от доста работи. В защита правим много принципни грешки. Не успяхме да се справим с Гортат. Направихме грешки от неразбирателство, и в решителните моменти, направихме грешки от липса на майсторство. Не изпълняваха и тактическите указания. Направихме повече технически грешки. Не успяхме да компенсираме със защита. Резултатът не е страшен, можехме и да спечелим. Но има неща, които не ми харесват, нещата не се изпълняват. Има липса на концентрация и дисциплина,“ коментира Барчовски.

За първите минути на Седрик Симънс с екипа на България, наставникът добави: „Седрик се представи добре, но е много зле физически. Първо трябва да влезе във физическа форма, после в баскетболна, и след това да влезе в отборната схема. Вижда се, че ще помогне на отбора, но трябва време. Аз го очаквах в по-добра физическа кондиция, но това е.“

„Отборът играе добре, трябва да бъде похвален за доста неща. Но в крайна сметка, аз искам отборът да се класира на Европейско първенство, а затова трябва много да подобрим играта си. Длъжен съм да бъда критичен,“ добави Барчовски.

Върху какво ще работят националите тепърва? „Трябва да върнем защитата, която показахме в предишните две години. Има някои играчи, които си пазят, каквото си искат, с лоши навици. Трябва да взимаме по-добри индивидуални решения. Ще работим повече баскетбол, чисто баскетболна работа. И физически, освен Седрик, има момчета, които не са готови още,“ завърши Росен Барчовски.