Старши треньорът на младежкия ни национален отбор по баскетбол Любо Минчев заяви след класирането на тима за А дивизия, че на Европейското в София тимът е постигнал само първата си цел. Минчев похвали отбора за успеха над силния състав на Полша в зала „Универсиада” и подчерта качествата на съперника. Специалистът обаче бе категоричен, че отборът има още работа на първенство в дивизия Б при 20-годишните.

„Естествено е да сме много щастливи от победата. Аз съм още по-щастлив и горд с момчетата, и след слабите последни 12 минути, които направихме и след психологическия срив, който се получи. Радвам се, че както момчетата успяха да се вдигнат, така и ние като щаб успяхме да им помогнем да го направят. Можеше и да не победим – имахме шанса да влязат тройки през човек и с последната секунда. Да, днес съдбата беше на наша страна, но дори да бяхме загубили, аз щях да похваля момчетата и да им благодаря за старанието и борбеността, която показаха днес”, заяви Любомир Минчев.

По повод факта, че съперник на България бе отбор, който притежава някои от изключително талантливи състезатели в тази възраст, Минчев обясни: „Изключителен успех е да победиш този набор на Полша. Макар и набор 1993-та да не е водещият, тези момчета от Полша на 16 години станаха европейски вицешампиони, а на 17 години станаха световни вицешампиони. След това взеха Европейското у дома си и отпаднаха на четвъртфинал, като пропуснаха да станат европейски шампиони. Наистина това е един от най-силните отбори в Европа. Само в подготовката изиграха пет мача в Турция, в които победиха Сърбия, Германия, Русия и загубиха от Франция и Турция. Това е един наистина голям отбор и аз се радвам, че направихме такъв мач срещу тях.”

„Това, което казах в съблекалнята е, че това което постигнахме, е само първата цел. През колкото и трудни моменти да минахме, тя вече е постигната. Важно е сега чисто емоционално да не се изпразним. Имаме ден почивка, но след него идва нов мач, нова битка, която може да ни прати на финал. Не трябва да доволстваме от тази победа. Да, постигнахме я, но има и по-големи цели от това”, повтори Любо Минчев, а по повод бъдещето на тези момчета, каза:

„Учили са ме, че след победа баскетболистите не трябва много да се хвалят, а след загуба не трябва много да се критикуват. Затова сега ще се въздържа от коментар. Всеки ще следва своето бъдеще, не мога да кажа кой къде ще бъде. Важното е, че вложиха много труд в подготовката и той се отплати.”