България победи Полша със 78:70 в решителен мач от Европейското първенство по баскетбол за младежи, Дивизия А, и през 2013-та ще играе в елита на европейския баскетбол.

Капитанът на тима Павлин Иванов изигра уникален мач, и завърши с 35 точки, 22 от които през второто полувреме. Целият отбор демонстрира невероятен характер, и игра с огромно желание, за радост на ставащата все по-еуфорична с всяка минута публика в зала „Универсиада“.

Победата, макар и изключително трудна, дойде напълно заслужено, и повече от логично, защото българските баскетболисти оставиха сърцето си на паркета, за разлика от иначе класния, но бездушен съперник. България игра като отбор, и като отбор отива в елита.

Българският отбор започна изключително нахъсано, и си личеше, че има ясен план как точно да играе срещу по-мощния физически състав на поляците. Първоначално Полша не успя да настрои и защитата си, и момчетата на Любо Минчев преодоляваха зоната им по-лесно. От другата страна Томаш Гело представляваше основна заплаха за българската отбрана, но нашият тим се справяше изключително добре със звездите Пржемислав Карновски и Матеуш Понтика.

Тройки и забивки на Павлин Иванов и съотборниците му вдигаха на крака нееднократно феновете в зала „Универсиада“, а успешната игра срещу Карновски му докара не само два фаула, но и техническо до почивката. След 20 минути България определено изоставаше в борбата под коша, но сърцатата игра на нашите младежи бе достатъчна за хикс преди паузата – 39:39. Кратко разсейване и пропусната атака помогнаха на поляците да изравнят, като преди това България бе водачът през почти цялата втора четвърт. Гело имаше 17 точки до почивката, а от нашата страна Иванов бе с 13.

Второто полувреме бе абсолютно непредсказуемо, с куп изравнявания и смени на водачеството. Павлин Иванов обаче наниза страхотна тройка на края на третия период, за да даде преднина на България след поредното изравняване, и преди последните решителни 10 минути водехме с три – 57:54. Последва ново равенство, и поляците дори поведоха, но след 65:65, по-малко от четири минути преди края, Павлин вкара шест точки, а фантастична тройка на Георги Боянов със сирената за финал на атаката, тотално попари съперника.

Последният кош за Полша дойде минута и 25 секунди преди края на двубоя, и направи разликата само две точки. Оттам обаче характерът на българите и вдигналата се на крака публика в залата стигнаха, за да довършим поляците нов кош на Иванов и наказателни удари.

Заключителните мигове вече преминаха в пълна еуфория, а момчетата на Любо Минчев едва дочакаха да чуят последния сигнал, за да се хвърлят в прегръдките на любимите си хора.

Така, невероятно изстрадано, но безкрайно заслужено, България ще играе в Дивизия А при 20-годишните, за първи път от пет години насам.

Освен 35-те точки на Павлин Иванов, Ангел Нацкин бе перфектен от тройката – три от три, и завърши с 11 точки, Митко Димитров добави 10 точки и девет борби. Георги Боянов вкара девет, а Алекс Симеонов – седем. България взе по-малко борби, но компенсира с далечна стрелба, направи и по-малко грешки, а вкара и 11 фаула повече от противника.

За Полша, Томаш Гело и Матеуш Понитка отбелязаха по 20.

На полуфинал България ще играя с Чехия или Хърватия, в късния следобед в събота.