Испания се класира за четвъртфиналите на Световното първенство в Турция след много драматична победа. „Ла Фурия” надделя с 80:72 точки срещу Гърция и в следващата фаза ще се изправи срещу Сърбия.

Най-резултатен за действащите шампиони бе Хуан Карлос Наваро с 22 точки, а Руди Фернандес завърши с 14.

Николаос Зизис и Димитриос Диамантидис отбелязоха по 16 точки за гърците, а Софоклис Скорцанитис добави 13.

Гърците започнаха по-добре мача и поведоха с 4:0 след два поредни коша на Никос Зисис и Димитриос Диамантидис. Все пак Испания постепенно навлезе в обичайния си ритъм на игра и успя да спечели частта с 22:19.

През втората втората част двата отбора се редуваха да грешат. Испанците успяха да поведат с 28:21, но последва отслабване в редиците на Скариоло и Гърция се върна с три последователни добри атаки 27:28. Все пак в края на втората четвърт „ла фурия” показа добра защита и имаше аванс от 6 точки - 37:31.

Второто полувреме стартира много добре за гръцкия тим, който само за две минути обърна нещата в своя полза със серия от 7-0 поведе с 38:37. Наваро отново изведе Испания напред, а Руди Фернандес направи 41:38. Все пак в тази част гърците стояха по-добре на паркета и намалиха пасива си на една точка 51:52.

В последните минути на мача обаче баскетболистите на Испания показаха характер и устояха на напрежението. Две минути преди края на мача Фелипе Рейс направи 67:57, но Спанулис вкара тройка за 67:60. Наваро отново направи преднината на Испания десет точки - 70:60. В края на срещата гръцките баскетболисти направиха сериозни пропуски при изпълнението на наказателни удари, докато Наваро и Марк Гасол бяха точни и Испания спечели с 80:72 и се класира за четвъртфиналите, където ще играе срещу Сърбия.

Четете новините от Световното първенство по баскетбол със съдействието на bwin.