На 21 години Жаклин Златанова вече може да се похвали с приза – баскетболистка Номер 1 на България за 2009-та година. Състезателката на испанския Гран Канария от години играе в чужбина и казва, че се надява изключително много на успех през лятото с националния ни тим в евроквалификациите. Дъщерята на легендарната ни баскетболистка Красимира Банова, е горда с майка си, но споделя, че търси своето място на европейската сцена.

„Първо благодаря на всички, които са ме подкрепили. За мен беше много приятна изненада. Аз не знаех, че се е провело това гласуване. Научих от моята майка, която ми изпрати съобщение: Честито! Горда съм да бъда твоя майка! След това го видях в интернет и наистина беше много приятна изненада за мен. Това признание, че са ме оценили в родината е много важно. Изминалата година за мен е разделена на три периода. Първо с предишния ми тим. Това беше полезен опит за мен. Като цяло не се справихме много добре, но определено беше полезен опит. После с националния тим през лятото. Беше ми приятно да работя с треньора Бусета. Всичките лагери ми помогнаха да съм във форма за сегашния сезон. Засега се справяме добре с новия ми тим. В средата на класирането в Испания сме. Общо взето целта на клуба е постигната, но все пак сезонът не е свършил. Мисля, че беше полезна година и като цяло 2009-та беше добре. Не очаквахме участието във ФИБА Къп. Много отбори от испанската лига отказаха участие, а това е тим с традиции и затова е дошла поканата за участие. Испанската лига ни беше приоритет. Като изненада дойде участието ни, но треньорът каза, че като цяло е доволен от нас и че приключваме турнира с високо вдигната глава. За мен лично във френското първенство се разчита повече на физика, а испанското е по-динамично и по-бързо. За мен везните клонят към Испания. Първенството ми допада повече, а и испанският живот ми харесва повече”, сподели Жаклин Златанова пред Гонг.

Колкото до предстоящите евроквалификации за шампионата на Стария континент през 2011-та Жаклин казва:

„Като играч никога не мога да кажа, че не вярвам в победата или поставената цел. Ще мислим мач за мач. Всяка от нас ще даде 100% от себе си. На нас се възлагат доста надежди и аз много се надявам да се класираме на следващото Европейско. Не бих признала, че ние сме аутсайдери, това би било обида към собствения ми отбор. Надявам се да оправдаем очакванията на всички. Всеки играч от националния тим чувства това напрежение, защото ние представяме родината си и всички разчитат на нас. Това е да си играч. Мисля, че това може само да е мотивация за нас. Ние сме професионални играчи. Не би трябвало да е проблем, а да го насочим в позитивна посока.”

Темата за семейството, разбира се, не бе подмината. Майката Краси Банова в момента е наставник на женския тим на Рилски спортист и помощник на националния селекционер на състава ни до 20 години Хосе Луис Ернандес, а дъщерята е категорична, че се гордее с нея:

„Майка ми винаги много е разчитала на мен. Винаги ме е подкрепяла. Гледа почти всичките ни мачове в испанското първенство по интернет. Много ми помага. Само мога да се гордея, че тя е моя майка, но аз не мога да се сравнявам с нея. Ние сме различен тим играчи. Не мисля, че трябва да се съпоставям с нея, а се опитвам да намеря моето място в сегашния баскетбол. Ако успея да постигна подобни успехи, само мога да се радвам и да й благодаря.”