Европейското първенство по баскетбол приключи с успех на Франция, а големият фаворит Испания остана с бронза. За някои това е изненада, за други - не чак толкова. Испания сякаш още в груповата фаза разкри някои пукнатини в иначе толкова яката си снага. Тимът допусна поражения на шампионата, като падна от Словения, Гърция, Италия и Франция. Последната загуба бе и фатална. Французите успяха да вземат реванш за загубения финал преди две години и този път триумфираха, спечелвайки първа титла на Европа в историята.

Всъщност, няколко отбора могат да са безкрайно доволни от представянето си на току-що завършилото Европейско първенство. Освен Франция, и финалистите от Литва подобриха класирането си по последните четири шампионата. През 2007-а година литовците пак бяха в тройката, но последното им злато вече е на 10 години, тъй като бе спечелено през 2003-а.

Хърватия игра първи полуфинал от 18 години насам, което вдъхнови цялата страна да живее с Евробаскет 2013. Хърватите нямаха шанс срещу Литва, а после се сблъскаха с гиганта Испания за бронза, но определено показаха дух и качества на шампионата.

Словения може и да остана пета, но за пореден път спечели и своите, и чуждите запалянковци със задружната и вдъхновена игра. Както каза и един от братята Драгич след последния мач на словенците, тимът може и да не спечели златото, но има златни фенове. Словения завършва подобно на Испания с четири поражения в турнира, но на четвъртфиналите имаше нещастието да застане на пътя на бъдещия първенец Франция.

Две години и седем месеца след привличането на американския треньор Майк Фратело начело на националния тим, Украйна вече е шеста в Европа. Класира се за първото си в историята участие на Световно първенство и заслужено може да бъде определена като приятната изненада на Евробаскет 2015. Държава, която завърши след България в класирането на предишното Европейско първенство в Литва през 2011-а година. Тогава украинците записаха две победи и три загуби, но един от успехите бе именно срещу България с 67:56 точки. Преди това Украйна не успя да се класира на шампионатите през 2009-а и 2007-а, когато турнирите бяха във формат от 16 отбора. Подобно на България, Украйна също се взе виза за Евробаскет 2011, след като първо не успя в квалификациите, но разширяването на формата даде тази възможност. От тогава украинците безспорно вървят само във възходяща линия и вече се готвят сериозно за първенството на Стария континент, което ще организират след две години.

Сърбия също изпълни целта си на Евробаскет 2013. Въпреки многото контузии в подготовката и това, че доведе най-младия състав в Словения, Душан Ивкович успя да извлече много от талантливия състав, с който разполагаше. Сърбите се бориха до последно и със седмото си място, заслужиха правото да играят на Световното догодина в Испания. Сърбите освен всичко друго победиха и двата финалиста на шампионата - Франция и Литва, но се натресоха на Испания на четвъртфиналите и бяха прегазени.

Може би най-тъжни от Словения ще си тръгнат италианците. Защото да загубиш мач, който или ще те класира за Световното, или ще те остави да играеш европейски квалификации след година, наистина боли. Италианците стартираха отлично, но постепенно губеха сили в хода на първенството и останаха осми.

Страни като Турция, Русия, Полша разочароваха с изявите си, но това направи шампионата още по-интересен. Германия, Босна и Черна гора пък имаха своите хубави моменти в Словения. Гърция също си тръгна по-рано от очакваното и сега голямата въпросителна е кои от европейските грандове ще се преборят за уайлд кард за Световното в Испания през 2014-а.

Колкото и изтъркано да звучи на някои, но този турнир отново показа, че силите в европейския баскетбол постепенно се изравняват. Да, Финландия, например, няма да стане Испания, но се развива и така наречените малки държави търсят своя път нагоре. Разликата може все още да е голяма, но вече никой не излиза примирен, че ще загуби срещу грандовете.

На нас българите, ни остава да помечтаем, че ще успеем да се преборим със зловещата конкуренция на Стария континент и ще се наредим срещу участниците на Евробаскет 2015 в Украйна.