Националният отбор на България по баскетбол допусна трето поредно поражение след нова загуба на Евробаскет в Грузия. Черна Гора успяха да спечелят с 91:81. През по-голямата част "лъвовете" бяха напълно равностойни, но последните пет минути решиха мача в полза на Черна гора. Везенков отново беше на висота, записвайки 26 точки, 8 борби и 2 асистенции. Дий Бост определено беше разочарованието на деня, като не успя да реализира нито един кош от игра. За България предстои тежък мач с домакина Грузия.


ПЪРВА ЧЕТВЪРТ

Срещата започна с кош на Боян Дублевич, а Станимир Маринов вкара първата стрелба за нашите след отличен пас под коша на Емил Стоилов. Последва кош и фал на Неманя Радович за 5:2. Чудесна атака и кош с табло на Дублевич за 7:2. Нашите отговориха с пробив на Александър Везенков, който отклини към Чавдар Костов и капитанът на "лъвовете" нямаше проблем да реализира две точки. Бързото темпо на игра продължи с тройка на Везенков за 7:9. Маринов възстанови равенството след отличен пробив. 

Успеваемостта в следващите атаки спадна и двата отбора направиха няколко неуспешни стрелби. Емил Стоилов извърши второто си лично нарушение и беше заменен от Андрей Иванов. "Лъвовета" раздадоха отлично топката, което остави Костов на чиста позиция и гардът на Левски реализира за 12:13. Кендрик Пери отговори с мощна забивка в коша на нашите. С втората си тройка в мача Везенков реализира за 15:15. Дублевич реализира четвъртата си успешна стрелба от четири опита от началото на мача, а след това Пери вкара след грешка на Павлин Иванов за 19:15. 

Андрей Иванов реализира след отлична самостоятелна акция срещу Дублевич, а след това беше отсъдено неспортсменско нарушение след атака на Костов. Гардът реализира и двата опита, за да изравни за пореден път през този период - 19:19. Деян Карамфилов със стрелба от средна дистанция изведе "лъвовете" напред. а секунда преди края Дробняк фиксира 21:21 след 10 минути игра. 

ВТОРА ЧЕТВЪРТ

Втората четвърт стартира с великолепна тройка на Павлин Иванов. Илич отговори с хубава кука и по този начин извежда отново Черна гора напред - 24:25. Хубав пробив на Везенков и той вече е с 8 точки на сметката си, след което последва и прекрасна тройка от българина - 29:30. След около минута без точки, България реализира 6-тата си тройка и по този начин изравни резултата 32-32, докато Везенков беше изваден, за да получи почивка.

 5:42 преди края на четвърта Пери получи контузия, след като сякаш стъпи накриво и излезна от игра. Карамфилов получи чадър от Алексейвич и също беше заменен за сметка на Дий Бост. Андрей Йорданов се пребори и завърши добре, изравнявайки резултата - 34:34. Последва бърз кош на Черна гора, а България отговори с тройка, което принуди треньора на Черна гора да вземе таймаут. Попович беше заменен, след като и той получи травма. Иван Алипиев вкарва своята втора тройка, за да излезнем отново напред в резултата - 40:38. Везенков реализира със забивка на бърза атака нови две точки - 42:39. Везенков с нов хубав пробив, реализирайки 2 точки, но последва много силна забивка на Михайлович, която ни принуди да вземем таймаут.

Полувремето завърши с нови 2 точки от Везенков, след асистенция на Дий Бост, а Черна гора реализираха със сирената лесни две. Резултатът след 20 минути игра е 46:45

 

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ

България започна сравнително слабо третата четвърт и Черна гора взе ранен аванс от седем точки, което принуди Барчовски да вземе таймаут - 46:52. В следаващите две минути се наблюдаваха серия от пропуски и няколко от двата отбора, докато Радович беше оставен сам на тройката и не се затрудни да реализира. България са без кош вече 4 минути. Половината четвърт измина, когато Чавдар Костов вкара тройка и това бяха първите точки за България  през второто полувреме. Везенков направи второто си лично нарушение след един от поредните пробиви на Дробняк. Съдиите отсъдиха техническо на Владимир Михайлович заради симулация, а Везенков реализира от наказателната линия без проблеми - 52:59.

Пери, който се беше върнал за второто полувреме реализира тройка, а Иванов върна две точки на другия край 54:62. Везенков намали резултата до само две притежания след хубава стрелба от подкошието - 56:62. За съжаление, Пери вкара нова тройка и направи разликата двуцифрена. Третата четвърт Черна гора успяха да се откъснат, бележейки 22 точки, докато България успя да стигне само до 12 пункта. Основната причина за това е, че първите пет минути от частта България не успя да реализира успешна стрелба.

 

ЧЕТВЪРТА ЧЕТВЪРТ

Огромна разлика в началните секунди за България, след като успяха да реализират тройка, а после Карамфилов издейства неспортсменско на Дробняк. След като българинът реализира само една от двете си възможности, Александър Иванов реализира лесни две и намали разликата до само едно притежание, поради което последва тайммаут - 64:67. Игор Дробняк се реваншира за своя отбор, вкарвайки тройка, но Везенков на другия край върна веднага 3-те точки с усмивка. Последваха нови тройки и за двата отбора, като Карамфилов реализира за България - 70:73.

Александър Везенков с нова усмивка и нова тройка, за да изравни резултата - 73:73. Пери изпусна чиста стрелба от тройката, последва бърза атака за България и две точки, но Черна гора реализира тройка и отново излезнаха с една точка напред в резултата - 75:76. Андрей Иванов направи своето четвърто лично срещу Радович, който реализира и отиди на наказателната линия, където не съумя да вкара - 75:78. Митко Димитров със страходен чадър срещу Михайлович. Иван Алипиев с нови три точки и разликата е само две - 78:80. За съжаление, последва кош и фал за Дублевич, нарушението бе на Алипиев, а баскетболистът от Черна гора вкара наказателния удар - 78:83.

Три минути преди края Павлин Иванов забива след бърза атака и отново сваля разликата до едно притежание - 80:83. Пери с много хубав пробив и вкарва лесни две. Грешка на Митко Димитров в нападание и таймаут за Росен Барчовски. Дий Бост с нов пропуск от чиста позиция на тройката и така продължава да бъде без кош, последваха лесни две на другия край на паркета - 80:87. До края на мача нямаше интрига и България загуби трета поредна среща с резултат 81:91.


България - Черна гора

България: Дий Бост, Станимир Маринов, Чавдар Костов, Александър Везенков, Емил Стоилов

Черна гора: Кендрик Пери, Владимир Михайлович, Петър Попович, Неманя Радович, Боян Дублевич