Баскетболистите на Балкан победиха Левски Лукойл с 81:77 точки и поведоха с 2-1 победи във финалната серия за титлата в НБЛ.

Домакините от Ботевград доминираха в първите три части и дори поведоха с 23 точки в един момент. Гостите от София обаче постепенно намалиха пасива си и дори изравниха 49 секунди преди края при 76:76.

Брендън Браун обаче вкара решителна тройка и даде аванс от 3 точки за Балкан. Финланият изход се реши с изпълнение на наказателни удари и в края играчите на Балкан ликуваха.

Двубоят стартира повече от убедително за ботевградчани, които дръпнаха с 28:17. Силната игра на водения от Небойша Видич състав продължи и на почивката резултатът бе 52:33.

В началото на третата четвърт разликата скочи до 23, а преди последните 10 минути, Балкан водеше със 70:53.

Американецът Брендън Браун бе най-резултатен за домакините с 26 точки, 6 борби и 7 асистенции. Микейл Хопкинс пък приключи с 12 точки и 10 борби. Силен мач изигра и Димитър Димитров, който се отчете 12 точки.

Калоян Иванов и Христо Захариев бяха най-полезни за "сините". Иванов реализира 21 точки и овладя 7 борби, а Захариев завърши със 17 точки и 7 борби. С 13 се отчете Деян Иванов.

Четвъртият двубой от финалната серия е в сряда, 29-и май отново в "Арена Ботевград".

Ако се стигне до равенство 2-2 победи, то петият мач ще е на 1-и юни в София.

Преди двубоя от Балкан почетоха състезателите от шампионския тим на клуба от преди 30 години.

Наставникът на Спартак Плевен Александър Дяковски пък получи за втора поредна година приза на Bgbasket.com за най-етичен треньор.