Крилото на украинския Донецк Калоян Иванов е десетият български баскетболист, който ще представлява страната ни в квалификациите за Евролигата. Деветима играчи на Лукойл Академик и Калоян са българите в турнира, от който ще се излъчи един-единствен победител, влизащ в групите на най-силния европейски клубен турнир.

Лукойл играе тази вечер с Канту във втория четвъртфинал от програмата, а утре вечер Донецк среща Льо Ман. И двата мача са от 21.45. Единственият шанс българският шампион и тимът на Калоян Иванов да се срещнат, е на финала, в петък.

„Пожелавам успех на Лукойл Академик, надявам се да се представят достойно,“ сподели за Гонг Калоян, и допълни шеговито: „Дано да се срещнем на финала, защото досега не сме се видели още тук, хотелите ни са много далеч един от друг.“

Пристигнахте ли вече в Италия, и с каква нагласа е Донецк за квалификациите? Има ли поставена задължителна цел класиране в групите?

В Италия сме вече от 11 дни, изиграхме няколко контроли тук, и се готвим за мача утре. Нагласата ни е да покажем най-добрия възможен баскетбол на този етап за нас. Нямаме поставени цели, предполагам, че след този турнир ще се изяснят нещата.

Следиш ли какво се случва в Лукойл Академик, какви са техните шансове според теб в тези квалификации?

Следя Лукойл Академик доколкото е възможно. Гледах мача им срещу Барселона, хареса ми как играха в него. Доста силно се представиха в защита. След това допуснаха две загуби, но според мен е добре на този етап от подготовката. За жалост играят с Канту, който мисля, че е най-силният отбор в техния поток, и им се налага да изиграят най-силния си мач още на четвъртфинал.

Жребият постави нещата така, че можете да се срещнете евентуално на финала в петък, ще има ли някаква специална емоция за теб в един такъв мач?

Да, жребият ни постави така. За всеки ще е много емоционално да играе финал в този турнир, а за мен още повече, ако е срещу български отбор.

Интересен факт е, че България е с най-много играчи след САЩ в тези квалификации. Време ли е да имаме отбор в групите?

Да, това е интересен факт. Не знам дали е време да има български отбор, но все някога трябва да се случи. Дали сме готови за това, ще се види на терена. В България засега има само един отбор, който може да опита силите си в това начинание, и това е Лукойл. Левски също е на правилен път, но все още няма опит, и разбира се, средства, за Евролигата.