Лукойл Академик загуби със 79:87 от Канту в първия си исторически мач от Евролигата. Българският шампион отпада от квалификациите, но може да го направи доволен, че игра като равен с равен с един от най-титулованите отбори в европейския баскетбол, и до последно имаше шанс да победи. Пред своята публика обаче Канту бе с една идея по-добър в няколко от елементите от играта, и с много повече рутина успя да затвори срещата в своя полза.

Лукойл Академик продължава участието си във втория по сила европейски клубен турнир – Еврокъп, а при добро представяне там, могат да се надяват и на директна квота за групите на Евролигата догодина.

НАЙ-ХУБАВИТЕ ИЗПЪЛНЕНИЯ ОТ МАЧА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!

Нападението на „студентите“ бе на ниво в по-голяма част от двубоя в Десио, въпреки страхотната защита на Канту, които пресираше здраво в много периоди. В отбрана обаче от Лукойл все още има какво да се желае, а в последната четвърт ясно си пролича и умората в играчите на Марин Докузовски, които от минута на минута взимаха все по-трудни решения, а краката им се движеха по-бавно в защита. Във важните моменти Канту овляда всички борби, включително и решителна отскочила топка в самия край на срещата, която можеше да доведе от важна контраатака.

Дарил Уоткинс и Божидар Аврамов оправдаха очакванията към себе си, и бяха двамата играчи на Лукойл, които показаха своите възможности. Брандън Хийт бе почти в обичайната си форма, но логично бе затрудняван максимално от Канту, докато Девин Грийн и Мохамед Абукар останаха длъжници на съотборниците си. Играчите от резервната скамейка също не успяха да се разгърнат, като капитанът Тодор Стойков опита на няколко пъти да поеме инициативата, и Томас Масамба реализира също важни точки, но това бе всичко от тях.

Алекс Тайъс разкова по всички начини българския тим, със забивки и чадъри, а Пиетро Арадори избухна в последната решаваща част за успеха на Канту.

На паркета в Десио, българският шампион се държа много равностойно чак до 33-та минута.

Първият кош в мача реализира Дерил Уоткинс за Лукойл, след което италианският състав успя да вземе крехка преднина, от пет-шест точки. "Студентите" я стопиха бързичко до три, и така вървеше почти до последната минута от частта, когато разликата стана само точка. Основният реализатор в тази четвърт за Лукойл бе Брандън Хийт, а за Канту страхотни неща показа Алекс Тайъс.След началните 10 минути разликата бе само една точка - 25:26.

В заключителните секунди на частта за Лукойл в игра се появи Томас Масамба, и именно той с тройка даде отново преднината на българския отбор в първите мигове на втория период.

Последва тройка и на Тодор Стойков, и силната серия за Лукойл доведе до най-голямата преднина - седем точки, в средата на частта, при 31:38. Оттам обаче Канту реагира бързо, започна още повече да пресира в защита, а Манучар Маркоишвили показа класата си. Домакините обърнаха резултата, и след няколко изравнявания, успяха да се оттеглят с точка аванс и на почивката.

13 точки в първите 20 минути за Канту имаше грузинецър Маркоишвили, а за Лукойл Дарил Уоткинс бе фантастичен със своите 14 точки и шест борби. Брандън Хийт записа 11 точки и пет асистенции на актива си в първото полувреме. Българският тим изпълни и тройно повече наказателни удари през тези две четвъртини, като в атака имаше и добър процент на стрелба, при това без особено дейното участие на основния реализатор в контролите Мохамед Абукар.

След почивката Канту стартира малко по-добре, но отново Лукойл не се даваше, и се държеше на една ръка разстояние. Точно след средата на частта, Божидар Аврамов се разписа на два пъти, и отново даде преднина на "студентите", при 56:55, а Абукар го последва, за да даде още аванс на българския шампион. Нова размяна на водачеството настъпи с мощните изяви на Тайс под коша, и няколко неуспешни атаки за Лукойл. Поредица от нескопосани изяви както в нападение, така и защита в края на частта доведоха до шест точки аванс в полза на Канту, след тройка на техния капитан Николас Мацарино. До края на четвъртината Хийт намали до 60:64, и така стартира последния период, който реши всичко в двубоя.

Умората вече определено налегна играчите на Лукойл, и седем минути преди края, Канту поведе за първи път в мача с цели девет точки. Оттам започна надбягването с времето за българския състав, като на няколко пъти тимът ни се връщаше в играта, до пет-шест точки, но домакините отново дръпваха с осем-девет. Точно две минути преди финалната сирена, Брандън Хийт с пет поредни точки направи разликата само един кош – три точки – 77:80.

След размяна на точки, разликата остана три, 45 секунди преди края. Марин Докузовски взе таймаут, но след него Абукар хвърли четвъртата си поредна неточна тройка. Тук вече Канту бе започнал да изпълнява наказателни удари, за да пести Лукойл време от часовника. Уоткинс пропусна на два пъти под коша, за да направи пасива поне четири точки, 15 секунди преди края, а след като и Хийт изстреля неуспешна тройка, попаднала в ръцете на Абрадори, вече всичко приключи.

С 21 точки и пет асистенции, Хийт бе най-резултатен в мача. Дарил Уоткинс се отчете със страхотни 18 точки и 15 борби, а Божидар Аврамов реализира 14 точки и завърши без грешка.

Алекс Тайъс реализира 18 точки за Канту, 15 вкара Маркоишвили, 13 точки, седем борби и пет асистенции на сметката си записа Джери Смит, а пейката на италианците вкара 30 точки, срещу 13 за тази на Лукойл.

Канту ще играе с Нимбурк за място във финала на квалификациите, а Лукойл и Оостенде си тръгват след първия ден на турнира в италианския град Десио.