Лукойл Академик замина по обед за Италия, където от утре започва квалификационният турнир за Евролигата. Това е и най-голямото предизвикателство, пред което български баскетболен отбор се е изправял досега в съвременната история на европейските клубни турнири. Старши треньорът Марин Докузовски взе 11 състезатели, като предпочете да не запълва групата до 12 с юноша на тима. Лекуващият вирус Девин Грийн също седна в полета за Милано, въпреки че изглеждаше все още леко отпаднал от прекараното заболяване.

Пожеланията към шампионите разбира се бяха за успех утре срещу Канту – първото от трите препятствия по пътя към груповата фаза на Евролигата. Най-честите думи обаче бяха: „Дано да се приберете чак в събота“, тъй като финалът на квалификационния турнир е в петък вечер, и само победителят получава място сред най-добрите.

Програмата за Лукойл Академик в Италия предвижда полет до Милано, трансфер до Десио, където утре в 21.45 българско време ще се изправи срещу домакина на квалификациите Канту. При успех, родният първенец ще има за съперник във втория етап победителя от Оостенде и Нимбурк, в четвъртък, а достигането до финал, в петък, ще направи мястото в Евролигата само на 40 минути от най-голямото постижение за клубния ни баскетбол в наши дни.

Групата на Лукойл за Италия: Тодор Стойков, Тенчо Банев, Божидар Аврамов, Веселин Веселинов, Павел Маринов, Николай Колев, Брандън Хийт, Девин Грийн, Дарил Уоткинс, Мохамед Абукар, Томас Масамба.