Интересна класация с най-любопитните цифри около квалификациите на Евролигата се появи в навечерието на мачовете на истината. Освен за българския тийнейджър Румен Василев, който със своите 15 години е най-младият картотекиран за турнира, има още интересни факти.

Лукойл Академик се оказва отборът с най-малък бюджет от кандидатстващите за място сред най-добрите отбори на Стария континент – около 2 милиона евро, според сайта.

Не с много го превъзхождат Оостенде и Улм – около три милиона, и Нимбурк – 3.25 милиона евро. Бюджетът на френския Льо Ман е повече от двоен – 4.8 милиона евро.

Никой обаче не може да бие Уникс Казан. Руснаците са приготвили цели 16 милиона евро за тази година, а другите два фаворита – Канту и Донецк общо ще похарчат малко повече. Италианците, с които Лукойл се среща във вторник в първия кръг от квалификациите, са с бюджет от 8.5 милиона евро – повече от четири пъти по-голям от този на Академик.

Донецк, където играе Калоян Иванов, е с бюджет от осем милиона евро.

Така излиза, че Лукойл, Оостенде, Нимбурк, Льо Ман и Улм взети заедно ще похарчат, колкото Уникс Казан.

Канту пък е тимът с представители на най-много държави – седем различни страни имат свои играчи в италианския състав – Чехия, Италия, Сърбия, САЩ, Грузия, Белгия и Израел.

Хърватия води при най-многото треньори с двама – на Уникс и Оостенде.

Играчи от общо 20 нации има в квалификантите, естествено, с най-много от САЩ – 31. България е с 10 баскетболисти в квалификациите – деветимата от Лукойл, и Калоян Иванов.

Най-ниските играчи в турнира в Десио ще бъдат Халид Ел Амин от Льо Ман и Милян Павкович от Нимбурк – по 178 сантиметра.

Лукойл Академик може да се похвали с един от гигантите в квалификациите – Дарил Уоткинс със своите 211 сантиметра е сред най-високите. По толкова се извисяват още Ян Воюкас, Джон Брайънт, Д`Ор Фишер, Дрю Неймик и Марко Кусин.