В четвъртък по обед Българската федерация по волейбол ще одобри за нов старши треньор на мъжкия ни национален отбор Камило Плачи. Гонг разбра от свои отлично информирани източници, че условията на италианеца, които от няколко часа вече е в София със своя личен менажер, са договорени на 90-95%. Договорът му ще бъде за 4 години! Плачи ще присъства и на самото заседание на Управителния съвет на БФВ, странно, за който покана няма към досегашния наставник Найден Найденов! Това е поредното доказателство, че изборът е предрешен.

Самият Камило Плачи сподели пред Гонг късно тази вечер своите изисквания, като най-важното и за първи път тиражирано е: „Вече не говорим аз да бъда помощник треньор! Сега изборът е или старши или нищо с България!”. Италианецът припомняме, че 4 години бе пом.треньор на България, докато начело щафетата си предаваха Силвано Пранди, Радостин Стойчев и Найден Найденов.

„Аз не съм предател, не съм предавал никой от хората с които работих – Стойчев, Пранди и Найденов. Бях зад гърба на всички. Искам да работя с български помощници, но не знам те дали ще се съгласят да са в екипа ми. Искам да работя с Найден, Георги Петров и Мирослав Живков. Аз искам да съм само и единствено старши треньор. Разбира се, че ще имам нужда от човек, който да върши работата, която аз до сега изпълнявах и да бъде до мен. Надявам се това да бъдат Найден, Жоро и Миро, но ако те не се съгласят, то трябва да потърсим друг човек за това!”, обяви пред Гонг Плачи. Самият Найден Найденов вече пък заяви, че няма да се съгласи на това и също постави условия да бъде запазено досегашното статукво.

Според БФВ големият плюс на Плачи сега е изготвената от него програма за работа в следващите 4 години. Камило не скри и пред Гонг, че има в момента 3 оферти за работа като първи треньор от Катар, Бразилия и Русия, но няма да ги приеме, за да стане селекционер на България и да работи само за това.

„Искам да оставя следа в България. Искам да съм старши треньор, имам програма за следващите 4 години, като покрай мен искам и ваши, български треньори да се научат на волейбол от световно ниво и да израснат. Няма да поемам клубен тим защото така ще мога на 100% да се отдам на България и при изборът на играчи няма да имам пристрастия. Това, че сега искам от помощник да бъда старши треньор не е предателство. До сега работих по 18-20 часа на денонощие за българския тим, подготвях мачовете технически и при тримата селекционер, правих го преди и по време на Олимпиадата. Видя се това, нали?! Така постигнахме най-доброто с целия екип заедно. Не съм предател! Това е и причината при предишното ми идване в София първо да се обадя на Найден, че съм тук, за да преговарям. Първо на него казах и след това говорих с БФВ. Не мога да съм предател нито към Найден, нито към никой друг”, допълни италианецът.

Гонг научи, че едно от изискванията на Плачи в личния му договор с БФВ е да му бъде съдействано намирането на български учител защото и в момента той учи нашия език, но иска от следващото лято да може да говори с националните ни волейболисти на чист български език.

Договорът на Камило Плачи начело на волейболните ни национали ще бъде за 4 години. Той ще се води на работа през целите 12 месеца на година с 20 почивни дни. Почти 9 от тези 12 месеца, той ще бъде у нас – 5 месеца през лятото и 4, за да следи българското волейболно първенство, да прави курсове за треньори в България. Останалите 3 месеца той ще наблюдава легионерите ни в чуждите първенства, ще пътува до други държави, за да се учи от тамошните шампионати.

След като България завърши на 4-то място на Летните олимпийски игри с треньорски тандем Найденов – Плачи, договорите на щаба изтекоха и трите варианта пред БФВ са Найденов, Плачи и Мартин Стоев. Запознати, а и хора от управлението са на мнение, че най-правилният избор е Плачи, защото в противен случай нямало да постигнем добри резултати на Евро`2013 и след това щяло да се наложи да се прави избор на нов наставник. Изборът на Плачи пък е идеален също така за БФВ защото според тях той не е обвързан с враждуващите това лято групи.

По информация на Гонг на УС на БФВ по обед освен, че ще бъде одобрен Камило Плачи за новия старши треньор на България, ще бъде обсъждано направеното последните месеци, постигнатото на Олимпиадата, но и ще се сформира нова структура на централата с нови комисии и постове.