Първата ракета на съперника ни Естония – Кая Канепи, май наистина няма да пристигне в Ейлат, за да играе на Фед Къп. След като името й не бе заявено в първоначалния списък на отборите за надпреварата в Група І на зона Европа-Африка, и днес нея я няма. Към момента първият ни съперник – в сряда от 10 часа сутринта, е в състав: Маргит Руутел, Анет Контавейл, Татяна Воробьова и още едно момиче с капитан Андрей Лузгин.

Така добрата новина преди старта на Фед Къп за нас може да бъде, че ще стартираме срещу тим без състезателка в Топ 500 на световната ранглиста. Въпреки това естонките може да крият изненадата и намиращата се около 30-ото място в света Кая да доиде направо за срещата с България в сряда.

В нашата Група А с най-предно класиране е Тамира Пашек (Австрия), следва Цвети Пиронкова (№50), Патрисия Майер и Ивоне Меусбургер пак от Австрия, и нашите Дия Евтомова, Елица Костова и Изабела Шиникова.

Другата липсваща към момента е 8-мата в света Агнешка Радванска от Полша. Сестра й Урсула (№105) обаче е в Ейлат.

Тимът, който сразява всички останали отбори с класирането на сингъл в световната ранглиста, е Румъния. И четирите тенисистки от южната ни съседка са с позиции в Топ 70 на планетата – Моника Никулеску, Ирина Бегу, Симона Халеп, Александра Дюлгеру. Румънките пък ще играят в група Д заедно с Люксембург, където са Манди Минела, Ан Кремер, Клодин Шол, Лаура Корея; Хърватия с първа ракета Петра Мартич, и Полша.

Интересни ще бъдат срещите на централния корт в курорта на Червено море, където домакина Израел за сега в състав с върналата се от военна служба Шахар Пеер, Юлия Глушко, Керен Шломо и Денис Хазанюк, ще играят с Холандия, Великобритания и Португалия, където са съответно Аранча Рус - Михаела Крайчек, Елена Балтача – Ан Кеотхавонг, Мишел де Брито – Мария Кохлер. Португалката Брито пък е считана за една от най-пъшкащите на корта тенисистки в света.

На твърдите кортове в израелския курорт между Йордания и Египет в група Б са отборите на Швеция, Босна и Херцеговина, Унгария и Гърция, където най-известните участнички са съответно Йоана Ларсон, Ясмина Тиняч, Тимеа Бабош и Елени Данилиду.

Шанс за България: Естония май наистина е без най-добрата си

източник: Gong.bg, Инес Павлова

Програмата от първия ден на Фед Къп в Ейлат в сряда е:

Сутрешна сесия с първи мач от 10:00 часа:

Група А: България – Естония,

Група Д: Полша – Люксембург,

Група Д: Румъния - Хърватия;

Следобедна сесия с първи мач от 16:00 часа:

Група Ц: Холандия – Израел,

Група Ц: Великобритания – Португалия,

Група Б: Швеция – Босна и Херцеговина,

Група Б: Унгария – Гърция.