Националната верига по плажен волейбол стартира в България през следващата седмица под егидата на федерацията. Първият домакин е Албена - между 17 и 19 юли. След това предстоят състезания в Панчарево, Варна, Бяла и Кърджали. Всички те ще бъдат за мъже и жени, като все още точният брой на участници не е ясен.

Интересът към всички турнири е много голям, а най-силните състезатели се очакват на варненския. За да има шанс отбор да бъде в топ 3, то трябва да участва на поне три състезания. Няма никакъв шанс шампионът на България да излезе само от един турнир.

Надпреварите ще имат награден фонд, а в зависимост от спечелените точки ще се направи генерално класиране и ще се определи шампион на България. В последните години единствено турнир в Кърджали се водеше официално първенство и определяше първенеца.

"Пътят е начертан - каза Цветелин Андреев, секретар на комисията по плажен волейбол към федерацията. - Имаме общи идеи и целта е да се разширява веригата. В последните 4-5 години успехът на индивидуалните турнири беше променлив. Работеше се разпокъсано и на парче. Сега хората са обединени и искат да постигнем успех. Всички състезатели ще имат картотеки във федерацията. Това е първата стъпка към единна ранглиста на състезателите по плажен волейбол. Опитът показва, че най-голям интерес от хора и спонсори има край морето. Най-добрите условия може би са в София, която тепърва ще е домакин на турнири. Но по-голямата атракция си остава морето."

В момента в столицата има курс за съдии по плажен волейбол. Подобен ще бъде направен и в края на месеца във Варна.