София ще се превърне в истински център на плажния волейбол на Стария континент през 2021 година. Европейската конфедерация (CEV) обяви седем турнира от категория 1 и 2 звезди за сезона, които ще се състоят в България, Белгия, Чехия и Словения. Новият спортен комплекс "София Бийч" в Панчарево ще приеме четири от тях - за мъже и жени.

В него има хотелска част, осем терена за плажен волейбол на открито или закрито, плувен басейн, фитнес и ресторант. Безпрецедентната серия от международни турнири показва голямото развитие на спорта в страната. "В последните 12 месеца ние успяхме да увеличим интереса към плажния волейбол, благодарение на изключителните комплекси, които построихме. В България има много красиви места за този спорт. Федерацията ще помага с всичко необходимо за развитието на плажния волейбол", коментира каза Любо Ганев, президент на БФВолейбол.

Турнирите в София ще бъдат с 1 звезда и с награден фонд от по 5 хиляди евро, като датите са 20-23 май, 10-13 юни, 15-18 юли и 5-8 август. Чешката столица Прага ще бъде домакин на турнир с 2 звезди от 27 до 30 май с награден фонд 20 хиляди евро. От 15 до 18 юли ще се проведе надпревара с 1 звезда в Льовен (Белгия), а между 27 юли и 1 август в Любляна ще има още едно състезание с 1 звезда.