България се превръща в един от световните центрове на плажния волейбол в света през 2021 година. Благодарение на отличните контакти на президента Любо Ганев с международните централи FIVB и CEV, както и с превъзходния комплекс "София Бийч" в Панчарево у нас ще дойдат най-добрите състезатели по летния атрактивен спорт. Първият турнир ще се проведе между 20 и 23 май. За състезанията с една звезда наградният фонд е минимум 5000 евро и за мъжете, и за жените. "Българската федерация администрира три спорта - волейбол, плажен волейбол и снежен волейбол - каза Ганев.

Една от идеите на новото ръководство на федерацията е да развиваме и трите. Затова още от миналата година с Яриф Лернер и с колегите от другите места, където има игрища за плажен волейбол се разбрахме, че федерацията трябва да участва активно. Плажният волейбол да стане много атрактивен в България. В чужбина всички билети са разпродадени за турнирите. Намирайки промоутърите, които искат да правят международни турнири, федерацията ще помага. И съответно да направим национален тур, който да излъчи и шампион. Тази година ще имаме осем турнира. Искам да създадем условия за състезателите да тренират целогодишно. "София Бийч" е страхотен комплекс. През зимата се поставя балон, пясъкът се отоплява и реално няма нужда да се спира играта. България за първи път кандидатства и бе одобрена за пет международни състезания с една звезда от FIVB. Нещата трябва да станат, както ни се иска. Първият турнир в Европа за тази година ще е на "София Бийч". Поздравявам организаторите в лицето на Яриф Лернер. Вече имаме условията. Преди федерацията не е имала кой знае какво отношение към плажния волейбол, но вече не е така." "България е много силна нация в световния волейбол - добави Лернер. - Плажният волейбол е много интересен за лятото. Искаме да доведем най-добрите състезатели в света в България. Миналата година имахме демонстративен турнир с много голям успех. Ние пораснахме, развихме се. Показахме, че плажният волейбол е атрактивен. Състезатели от залата излизат да играят на пясъка. Голямата цел е да класираме поне една двойка на олимпиадата през 2024 година. Имаме най-добрата база. В отлични отношения сме с федерацията. И имаме един от най-добрите треньори в лицето на бразилеца Адриано Тикао."

"За да стигнем до олимпиадата, нашите състезатели трябва да натрупат точки - продължи Цветелин Андреев, секретар на комисията по плажен волейбол. - А това минава през подобни турнири. Като домакин ще запълним всички квоти, които ни позволят. Нашите ще натрупат точки. Ще имат мотивация да се развиват и се представят все по-добре. Дано стигнем до олимпийска квота. Ще има четири турнира за мъже и жени с една звезда. Общо са седем подобни състезания. Има в Белгия, Чехия и Катар - по един. За първия турнир има заявки от около 100 отбора за мъже и 100 за жени. Ще имаме най-малко четири български отбора в основната схема при мъжете и жените като домакини. И поне един в квалификациите. Ако се пребори, ще стигнем до пет отбора. В основната схема са 16 тима. Международната федерация прави пресявката според ранкинга. От началото на годината има състезатели, които се готвят само по плажен волейбол. Поддържаме много добра комуникация с международните централи. Подготовката върви по възможно най-добрия начин. Паралелно с това от миналата година започнахме да обединяваме всички локални промоутъри, които организират по една и друга форма турнири по плажен волейбол. Четири от локалните турнири от националния тур ще са на морето, а другите четири - в София. Последният ще е финален и ще бъде излъчен републикански шампион. Много активно работим да се популяризира плажният волейбол при подрастващите. Миналата година участвахме на европейските до 18 и 20 години. Тази година ще е същото. Турнирите са съобразени с календара на турнирите в зала. Волейбол и плажен волейбол са два различни спорта. Националните турнири за подрастващите също ще бъдат на морето и в София. Важно е да е лесно за децата да пътуват. Ако имаме 500 души с плажен волейбол, след една година да станат 1000-2000." "Трябва да заинтригуваме клубовете, които развиват волейбол в зала, да пускат своите състезатели на пясъка през лятото - каза още Любо Ганев.

- Говоря за тези, които не са викани в националните отбори. Целта е клубовете да излъчват отбори, които да защитават тяхното име. Всички международни турнири с по една звезда ще бъдат излъчени пряко в каналите на Нова Броудкастинг Груп. Целта е "София Бийч" да стане световно популярен комплекс. И тук да идват от чужбина на подготовка. Това ще донесе по-голям интерес към плажния волейбол. Коренно се променя отношението на федерацията към този спорт. И дано до 1-2 години да бъде толкова популярен, колкото и този в зала. Поставил съм си за цел да променим манталитета на състезателите ни. От догодина ще имаме отделен бюджет за плажен волейбол. Досега е бил нула лева. Сега ще намерим партньори, които да ги насочим към плажния волейбол. Нито един наш състезател не мисли, че може да изкара пари от този спорт. Трябва да се промени. Ще изпращаме примерно два месеца през зимата в Куба. Идеята е не само да тренираш, но и да играеш. Ако нямаш мачове, няма как да израстваш. Затова взехме и треньора Адриано Тикао, под чието ръководство са се готвили едни от най-големите звезди. В лицето на Яриф миналата година срещнах човека, с когото искаме да работим. Вече комисията по плажен волейбол е една от най-големите във федерацията." "Проектът се развива много добре - призна и Адриано Тикао. - Повишава се нивото на плажния волейбол в България. Въвеждаме културата на спорта в страната. Вече имаме млади състезатели, които тренират всеки ден. Това е предизвикателство не само за мен, но и за България. Много съм въодушевен от него. Много съм доволен, че имаме потенциал за развитие. Това са целите ни. Щастлив съм, че съм в България и че работя тук. Дано успеем да направим двойка, която да представя страната на олимпиадата след три години." Националната верига ще стартира на 14 май на "София Бийч". Първият турнир ще е генералната репетиция за първия международен.