Българска и сръбска двойка триумфираха на международния турнир по плажен волейбол за мъже и жени Sofia Beach Open. Домакин на състезанието през уикенда бе новият спортен комплекс Sofia Beach в столицата. 

Модерното съоръжение в близост до Панчарево включва осем корта за плажен волейбол, басейн и хотел с 25 стаи. Организатор на турнира бе Онур Кара със съдействието на Българската федерация по волейбол.

25 двойки при мъжете и 10 при жените стартираха в борбата за първо място. Освен сръбските гости, които са под №60 в световната ранглиста, при мъжете имаше представители на Италия и Чехия, които играха в дует с български партньори. При жените двойките бяха изцяло с родно участие.

източник: БФВолейбол

Турнирът е с награден фонд от 2000 евро, като се явява трета поред квалификация за генералната надпревара в началото на август, която носи същото име Sofia Beach Open и ще бъде с награден фонд 20 000 евро.

Призьорките от турнира

източник: БФВолейбол

При жените шампион стана екипът Ася Динова/Славина Колева (София), който се наложи на финала над Екатерина Александрова/Стефани Кьосева (Варна) с 2:0 гейма.

С бронзовите медалили завършиха Десислава Николова и Ирена Мишонова, които победиха Роберта Ди Романо-Бонкомпани и Емилета Рачева също с 2:0. За най-полезна състезателка бе обявена Ася Динова.

При мъжете шампиони станаха сръбският дует Класнич/Милич, който се справи на финала с българската двойка Мирослав Градинаров/Милен Стоянов – 2:0. В спора за бронзовите медали Димитър Механджийски и Димитър Димитров надиграха след изключително оспорван двубой Николай Колев и Димитър Калчев  от Кърджали с 2:1 гейма.

Sofia Beach ще приеме четвъртия и петия квалификационен турнир от общо 5-те състезания, важащи за голямата надпревара през август. Генералният турнир Sofia Beach Open ще стартира на 6 август и ще завърши на 9-и. Състезанието ще е под егидата на на международната федерация  FIVB като част от инициативата спортен фест по плажен волейбол.

След петте квалификационни турнира ще бъде излъчена ранглиста, на базата на която ще бъдат определени четири български двойки, които ще участват в генералната надпревара. Финалният турнир ще бъде с основна схема от 32 отбора. При трудности около пандемията от коронавируса и непредвидени обстоятелства, възпрепятстващи пътуването на двойки от други страни, организаторите си запазват правото да номинират още четири родни дуета, които са били на изминалите квалификации за участие в големия финал през август.

"Получават се страхотни турнири досега – коментира Онур Кара за официалния сайт на БФВ. - На тази база има чудесни условия за развитието на плажния волейбол. Като цяло има много голям интерес към този спорт в България. Финалната надпревара Sofia Beach Open ще бъде черешката на тортата за сезона. Наградният фонд ще е от 20 000 евро, а това не се среща често в плажния волейбол.  Още от сега имаме заявки за участие от двойки с ранкинг от FIVB. Имаме желание да развиваме този спорт в България, като първата стъпка - изграждане спортната база, вече е направена. Оттук нататък с партньорството на Българска федерация по волейбол може да направим много неща."