Нина Бечарт & Анук Верже-Депре от Швейцария и Бартош Лошак & Пиотр Кантор от Полша станаха първите европейски шампиони по плажен волейбол в новосъздадената възрастова група – до 22 години, съответно при девойките и при младежите. Те триумфираха като победители в неделните финали на първенството представено от Мтел пред пълните трибуни на пясъчния стадион на Южния плаж във Варна.

СНИМКИ: 17-годишна швейцарка взе във Варна второ европейско злато за осем дни

Нина е само на 17-години, но в рамките на последните осем дни спечели втора европейска титла, след като преди седмица триумфира и със златото до 20 години с друга партньорка в литовската столица Вилнюс. Тя и Анук са и световни шампионки до 21 години за 2012. Те преминаха през шампионата в морската ни столица без да загубят нито един гейм, като във финала надделяха над испанките Анхела Лобато Ереро & Паула Сориа Гутиерес с 2:0 (21:17, 21:15). “Харесва ни да играем на този стадион”, заяви Анук след победата. Бронзовите медали отидоха при чехкините Хана Тржешнякова & Елишка Галова, които спечелиха малкия финал срещу украинките Марина Самодай & Елизавета Сулима с 2:0 (21:17, 21:17).

СНИМКИ: 17-годишна швейцарка взе във Варна второ европейско злато за осем дни

Лошак & Кантор, които вече имат цели три световни титли зад гърба си при различните възрастови категории, очаквано спечелиха и златото във Варна. Все пак, във финала те срещнаха сериозен отпор от далеч по-неопитните норвежци Ларс Твинде & Хендрик Мол, които стигнаха до геймбол и в двете части от мача, но не успяха да го оползотворят. С четири поредни точки поляците успяха да обърнат втория гейм от 18:20, за да затворят драматичния двубой при крайното 2:0 (24:22, 22:20). На третото място се класира друг отбор от Полша – Мачей Кошак & Мачей Рудол, които надиграха германските братя Бенет Понивац & Давид Понивац с 2:0 (21:14, 21:15) в малкия финал.

СНИМКИ: 17-годишна швейцарка взе във Варна второ европейско злато за осем дни

Междувременно, специално признание от организаторите получи шестгодишният Джеро. Той бе обявен за най-големия фен на плажния волейбол в България и неговото награждаване се превърна в най-любопитната част от церемонията по награждаването. През четирите състезателни дни във Варна с помощта на баща си Джеро, който вече е известен и като талисман на българските националки по волейбол в зала, успял да се фотографира с почти всички женски двойки, участвали в първенството, и да качи снимките в социалната мрежа.