Четирите родни състезателки по плажен волейбол Евелина Чолакова, Светла Ангелова, Ася Динова и Диана Малинова искат среща с Българската федерация по волейбол, спортния министър Свилен Нейков и защо не с премиера Бойко Борисов.

„Искаме да ни кажат какво правим в бъдеще с нашия спорт. Молбата ни е да се инвестира в плажния волейбол. Ние сме отделен спорт – плажният волейбол е различен от този в зала. Проблемите идват от БФВ, не искаме да взимаме отношение в скандала между централата и Радо Стойчев, и Матей Казийски. От наша страна не става дума за оставки, а само искаме промяна към нашия спорт. Не знам комисията за плажен волейбол към БФВ с какво се занимава“, казаха на пресконференция четирите състезателки, които не скриха, че 30 минути преди срещата с медиите шефът на комисията Милко Багдасаров им се е обадил.

Ето още какво казаха Евелина Чолакова, Светла Ангелова, Ася Динова и Диана Малинова:

„Нямаме елементарни условия за подготовка, особено преди такова важно състезание, като Европейската отборна купа, която бе във Франция. Приличаме на шарена циркова трупа, което е много срамно и обидно за нас.

Как да се очакват резултати от нас, след като няма къде да тренираме?! Няма пари от федерацията за истински лагер на морето. Нямаме и треньор! Да не говорим за водач на групата и физиотерапия... Отидохме на такова голямо състезание във Франция сами. Дори ни липсва нужната екипировка. От БФВ ни казаха, че забравили да ни поръчат екипи и ни дадоха използвана от националния тим за девойки.

Плажните волейболистки искат среща с БФВ, Нейков и Борисов

източник: Gong.bg

Искаме само някой да ни чуе и да ни обърне внимание, защото сме национален отбор на България. За справка - в Белград има 16 корта за плажен волейбол, без сърбите да имат излаз на море. Искаме да се подготвяме целогодишно и да играем на пясък, а не на камъни, чакъл или други строителни материали. Никой не ни вярва, но имаме само 6 топки, които сме закупили с наши средства. Волейболната мрежа, както и антените към нея са ни подарени от наши приятели. Двете двойки на Великобритания, от които загубихме във Франция, се подготвят от пет години насам целогодишно, имат трима треньори и всички условия с подсигурено държавно финансиране.

Като сме в чужбина ни уважават като българки, в България не ни уважават. Лагерът ни месец и половина в Бразилия бе изцяло финансиран от Българския олимпийски комитет. БОК е единствената организация, която у нас ни зачита. В Бразилия видяхме истинския плажен волейбол и ни стана много тъжно. Клубът ни не е член на БФВ. Получихме от федерацията по 125 лева единствено и то за 5-дневния ни лагер на НСА.“

Още от Евелина Чолакова, Светла Ангелова, Ася Динова и Диана Малинова чуйте в аудиото!