Шампионите на България за последните две години Николай Колев и Невен Нешев спечелиха на собствен терен срещу варненците Милен Стоянов и Борис Янков. Близо 2 000 души подкрепяха отбора на домакините, които спечелиха финала с резултат 2:0.

Евелина Чолакова със съотборничката си Десислава Николова победиха Диана Малинова и Русена Сланчева на финала в Кърджали и предизвикаха сензация на арена „Спартак“. Диана и Русена са шампионките на сезон 2008 и победителки от турнира в Пловдив. Въпреки че бяха определени за фаворити в основната схема те загубиха от „аутсайдерките“ Евелина и Десислава с резултат 1:2.

Междувременно се проведе и първият детски турнир, част от програмата за набиране на млади таланти носеща името M-Tel Beach Masters Kids. Деца от волейболните клубове в Кърджали и региона имаха възможност да научат повече за техниките на плажния волейбол и да практикуват наученото на корта. Турнирът се проведе под ръководството на професионални състезатели, а съдия на турнира беше Тошо Стоянов – спортно-технически директор на M-Tel Beach Masters. Участие взеха общо шест отбора по четири деца. Част от треньорския състав бяха шампионите на България Николай Колев и Невен Нешев, състезателите от Кържали Константин Митев, Валентин Димов, Кирил Хаджиев и варненеца Станислав Саралийски. Програмата се осъществява за първи път и има за цел да рекрутира новото поколение плажни волейболисти на България.

Класиране мъже

1. Николай Колев – Невен Нешев

2. Милен Стоянов – Борис Янков

3. Цветан Христов – Емилиян Христов

4. Теодор Маринов – Валентин Димов

Класиране жени

1. Десислава Николова – Евелина Чолакова

2. Диана Малинова – Русена Сланчева

3. Диана Филипова – Мария Тодорова

4. Ася Динова – Светла Ангелова