Още един удар понесе българският национален отбор по волейбол преди Олимпийската квалификация в Берлин. Нашите започват участието си в нея в сряда срещу Финландия, но вероятно ще трябва да се справят без Ники Пенчев. 

Той е основна фигура, като върху него пада тежестта на посрещането. Точно преди заминаването от сметките на селекционера Пламен Константинов отпадна и Тодор Алексиев. Пенчев е с пневмония и висока температура, като със сигурност отпада за първите два мача. Той започва лечение с антибиотици. 

"Ники Пенчев имаше проблеми след пристигането, след като започна да вдига температура. Днес направихме едно изследване в Берлин и се оказа може би най-лошият вариант - бактериална пневмония. Така че засега по-вероятно е да изиграем квалификацията без него", заяви Константинов специално за Нова Телевизия. 

"Почти сигурно в първите два дни трудно би могъл да ни помогне. Първата опция е да свалим температурата и да видим какво ще стане. Но ще бъде много трудно да го възстановим в толкова кратки срокове." 

"Другите момчета са добре, няма никой със здравословни проблеми. Общо взето, всички останали са на 100%. С това, с което разполагаме, с това ще се опитаме да се преборим. Това ни променя цялата игрова схема, защото Пенчев е ключов състезател. Трябва да мислим в движение други варианти." 

"Най-вероятно е бактериална инфекция, която никой не може да гарантира, че няма да се случи на някого. За съжаление, прояви се след пристигането ни в Берлин. Вече са заявени всички състезатели и не могат да се търсят варианти за промяна", сподели още селекционерът. 

Той сподели и впечатленията си от първия мач в нашата група. Битката беше между Русия и Финландия, а "сборная" отвя опонента си с 3:0. Константинов гледа този мач от трибуните. 

"Русия бяха с класа над финландците. Скандинавците въобще не успяха да влязат в мача. От показаното днес на игрището показва, че Русия е в добро състояние, играчите на Алекно са в добра форма и направиха сериозна заявка за класиране напред." 

"Въпросът за нас е свързан с първия ни съперник - Финландия. Те се представиха далеч от реалните си възможности, не можаха да покажат дори близко до минимума от възможностите си. Притесненията са да не направят най-силния си мач точно срещу нас." 

"Но от това, което видях на игрището, независимо от проблемите, си мисля, че ние имаме своите шансове", заяви още селекционерът на родните национали.