Президентът на Европейската волейболна конфедерация Андре Майер даде най-високата оценка на България и родната централа при гостуването си днес в София.

Босът на европейския волейбол даде ексклузивно интервю само за Гонг след приключването на Генералната асамблея на Балканската асоциация и срещата си с председателя на ДАМС Весела Лечева.

„Давам оценка 10 на България и БФВолейбол” бе отговорът на Майер, помолен да оцени работата на волейболните ни деятели и играчи.

Ето и част от интервюто на президента на CEV Андре Майер само за Гонг:

- В България идвам за пореден път. Преди на европейски турнири, на съдийски семинари и други поне три пъти, ходил съм доста и на надпревари във Варна. На първо четене се сещам поне за 10-12 мои пътувания до вашата родина. България ми харесва много!

- Какво ще кажете за днешната Асамблея на Балканската асоциация?

- Изключително съм доволен от свършената работа на тази среща. Обсъдихме важни проблеми и теми. Удивих се от начина, по който представителите на тези 10 федерации и страни се подкрепят, показаха и изразиха поддържането си и готовността си за подпомагане в една част от Европа като Балканите, където има богати, бедни и много бедни държави. Впечатлен съм от колективизма и начина им на работа като екип за доброто на волейбола в този район. Единият е готов да помогне на другия, всички работят в асоциацията за повишаване на нивото на играта, за премахване на слабостите. Това е много позитивно.

- Каква е оценката ви за свършеното от БФВолейбол?

- Първо искам да поздравя и оценя отлично свършената работа на федерацията ви през тази година. Искам и чрез Вас да честитя спечелването на квотата за Летните олимпийски игри догодина на мъжкия Ви национален отбор. Постигнахте нещо много важно за цяла Европа. Вие и Русия сте едва двете европейски страни с виза за Пекин до момента. За това говорих и снощи при срещата си с председателя на ДАМС на България Весела Лечева. Отбелязахме, че волейболистите ви са единствените ви представители от колективните спортове на Летните олимпийски игри през 2008 година, а и ще останат единствените, защото квалификациите свършиха. Това е повече от прекрасно.

- Тази година България бе домакин на много волейболни събития от европейско и световно ниво, да кажем предолимпийската квалификация в Габрово за жени, справихме ли се?

- Определено да! Днес бе просто асамблея, за няколко часа и няколко дни тук, но и тя е показателна. Но винаги когато България организира волейболно събитие – турнир или от друго естество, оправдава гласуваното доверие и то с много професионализъм. За предолимпийската квалификация в Габрово освен с писмото преди месец, сега и лично поздравих президента Лазаров за отлично свършената работа. Справяте се с огромна работа. Ще Ви разкрия и, че когато имам нужда от помощ или съвет относно организирането на нещо такова, се обръщам към БФВ. Обаждам се на Лазаров, понякога ми казва: „Имам много срещи и неща за организиране, но ще ти се обадя след час”, и като чуя дори само това, означава, че проблемът ми е решен. Искам да поздравя ръководителите Ви, че не просто организират, а отлично провеждат събитията, за които сме им гласували доверие. За мен е ясно и пак го доказахте, че имате качествата и потенциала и възможностите, с което вдигате европейското ниво.

- Потвърждение на думите Ви е и посещението сега?

- Така е, но не само за асамблеята, но и за честването на ветераните. Бях и при сформирането на Балканската асоциация през 2000 година в Турция. Асистирах за създаването й, а от тогава контролирам и следя какво се прави всяка година. Периодично посещават местните централи, като сега първо започнах със срещата на Балканите.

- Какво е мнението ви за националните ни отбори?

- За мъжете няма какво още да кажа – те се класираха на Олимпиада, това е най-голямото. Но проблемът на България е разделението и разликата в качеството с женското направление. Върху това трябва да се работи. Според мен, българската федерация трябва да насочи натам усилията си. Не трябва да се загърбват и волейболистките и женските отбори. Трябва да работи като една световна федерация – да развива по равно и мъжко, и женско направление. Да не се толерира едното за сметка на другото. Трябва равнопоставеност. Това посъветвах и господин Лазаров – да се даде повече и за повишаване нивото на женския волейбол.

- Имате ли приятели в България?

- Да, много! Вече споменах Данчо Лазаров, когото приемам за истински приятел. Отдавна се познаваме и с Илия Илиев, с когото работех още докато бях председател на европейската арбитражна комисия. Познавам се добре с много хора, както от арбитража, така и от други сфери на волейбола – Тюфекчиев, Антонов и други.

- Кой национален отбор от Европа Ви е любим?

- Всички! Да, наистина всички!

- Какво искате да кажете на всички фенове на волейбола у нас, които наистина обичат този спорт?

- Искам и вярвам, че ще продължават да подкрепят сърцато любимците си – волейболистите, също така действията на федерацията. Надявам се хората не само тук, но в цяла Европа да спазват още повече правилата по време на мач и да бъдат истински, но културни волейболни привърженици. Ако проумеят това, да пазят повече чистотата в залите, да не ходят с обувки и да нараняват покритието на волейболното поле в залите, ще има още повече поводи за радост. Сега в България това, че имате истински привърженици може да бъде доказано в турнира Чалъндж къп, а на национално ниво – добре знаете къде и как. Вие може да бъдете един от претендентите за определение за най-страхотна и истинска публика. За това може много да помогне пресата, телевизията. За мен България отдавна е в Европа и Вие може да помогнете и покажете на останалите как се развива и повишава нивото на волейбола.

- И на финал, в цифри, каква е оценката Ви за България?

- Казвам 10! Десетка сте. Давам Ви оценка 10!