Григор Димитров и чехът Якуб Меншик играят при резултат 1:1 сета (3:6, 6:3, 1:3) в среща от осминафиналите на Мастърс турнира в Шанхай на Шоу Корт 3.

Григор започна с трисетова победа над Зизу Бергс от Белгия в рамките на три дни заради дъжда, който обърка плановете на организаторите. Впоследствие първата ни ракета елиминира шампиона от Монреал Алексей Попирин.

От своя страна 19-годишният Меншик се справи последователно с Педро Мартинес, миналогодишния финалист Андрей Рубльов и Александър Шевченко, като и в трите си мача трябваше да играе три сета.

Димитров има един-единствен официален мач срещу 65-ия в света Меншик и той бе загубен – на Мастърса в Мадрид по-рано тази година, когато българинът отстъпи с 2:6, 7:6 (4), 3:6. Победителят от двубоя им в Шанхай ще играе в следващата фаза с Роман Сафиулин или четирикратния шампион Новак Джокович.


LIVE 🎾 | ГРИГОР ДИМИТРОВ - ЯКУБ МЕНШИК  1:1 сета (3:6, 6:3, 1:3)

Мастърс 1000, Шанхай, 1/8-финал


ПЪРВИ СЕТ 3:6, 31 минути:

0:1 - Българинът загуби първата точка, но след това направи отличен лоб и къса топка за 15 равни. Меншик дръпна с 40:15 след два хубави сервиса, но последва двойна грешка на чеха за 40:30, а после Григор стигна до дюс след предизвикана грешка на съперника. Стигна се до още едно равенство, но чехът затвори първия гейм с ас.

0:2 - ПРОБИВ ЗА МЕНШИК! Лош първи сервис-гейм на Димитров, който сбърка непредизвикано от форхенд и изостана с 15:30, а после с прекрасен прав удар Меншик стигна до двоен шанс за пробив. Невърнат втори сервис от ракетата на чеха и Григор спаси първия брейк-бол, но след това прати бекхенд в мрежата и пробивът стана факт.

0:3 - Меншик затвърди ранния пробив и продължи с летящия си старт, благодарение на началните си удари, взимайки подаването си на 15 точки.

1:3 - Макар да загуби първата точка и да беше колеблив на форхенд, първият сервис на Григор проработи и той успя да обърне, за да вземе първи гейм на сметката си.

1:4 - Младият чех продължи с мощните си сервиси и не даваше почти никакъв шанс на българина да влиза в разигравания. Така набързо взе гейма си на 15 точки.

2:4 - Първи ас и форхенд-уинър от Григор набързо му донесоха добър аванс и спечелване на втори гейм в мача. Той показа леко подобрение в играта си, но продължаваше да изостава с пробив.

2:5 - При 15 равни Меншик за пореден път от началото на двубоя демонстрира силата на своите сервиси, за да дръпне с 40:15. Българинът, обаче, спечели следващото разиграване и намали пасива си, но чехът пак пласира неотразен начален удар и се доближи на гейм от успеха в първия сет.

3:5 - Без особени затруднения Димитров взе подаването си на 15 точки и си запази шанса си да направи късен рибрейк.

3:6 - ГЕЙМ И СЕТ ЗА МЕНШИК! Григор успя да се задържи в гейма до 30:30 с два качествени бекхенд-ретура, но напористият чех направи отличен форхенд-уинър и стигна до сетбол. Грешка от бекхенд на българина обаче сложи край на гейма и на сета - 3:6 за 31 минути.

След първия сет статистиката бе следната - 5:2 аса за Меншик срещу 2:0 двойни грешки за чеха. Странно или не, Григор имаше по-голям процент вкаран първи сервис - 71 на 66, но спечелените точки на първо подаване бяха повече на сметката на Меншик - 86 на 67 процента. Димитров, обаче, беше абсолютно перфектен на втори сервис - 6/6 от вкарани срещу 9 от 11 за противника.


ВТОРИ СЕТ 6:3, 43 минути:

1:0 - Труден гейм за Григор, който направи грешка от форхенд и се стигна до 30 равни, но после компенсира комбинация със сервис и печеливш прав удар за 40:30. Последва още едно неотразено второ подаване и геймът приключи, като за първи път българинът поведе в резултата.

2:0 - ПРОБИВ ЗА ГРИГОР! Българинът изглежда вече се беше отърсил от лошия старт и започна да посреща все по-добре, стигайки до аванс от 30:0. Чехът излезе добре на мрежата излизане на мрежата за 15:30, но Димитров също тръгна напред и с форхенд-уинър стигна до двоен шанс за пробив. Първият бе отразен с линия на Меншик, но последва двойна грешка на чеха и Гришо дръпна с пробив.

3:0 - Още един оспорван сервис-гейм на Димитров, като поведе с 30:15, като отново първия сиервис отсъстваше. Именно на втори начален удар, обаче, той поддържаше висока успеваемост на спечелени разигравания, но не можа да затвори гейма, защото направи две поредни неуспешни излизания на мрежата - дюс. Гришо направи втората си двойна грешка в гейма и се стигна до ново равенство, но се реваншира с невърнат начален удар, а след това и третия си ас, за да затвърди пробива.

3:1 - Григор поведе с 30:15 на посрещане, но след това Меншик напомни за страхотните си сервиси, а последва и грешка от форхенд на българина. В крайна сметка чехът записа първи гейм на сметката си във втория сет.

4:1 - Четвърти сервис-гейм на българина и за четвърти път той имаше проблеми в него заради колебливото му първо подаване. Чудесен бекхенд-ретур-уинър на Меншик му донесе двоен брейк-бол, но с добри разигравания Григор отрази първата възможност. Непредизвикано сбъркан форхенд на чеха доведе до равенство, само че веднага дойде и трети брейк-бол. Димитров отрази и него с невърнат сервис, а впоследствие се измъкна „сух“ от напрежението и отново дръпна в резултата.

4:2 - Хасковлията поведе с 30:15 след отличен минаващ бекхенд по късия, но Меншик веднага отговори със сервис. Чехът спечели последвалото разиграване с удар на линията, а Григор сгреши с преценката си.

5:2 - Григор направи феноменален обрат след страхотна битка и в петия му сервис-гейм. Той изостана с 0:30 след загубено продължително разиграване по диагоналите с грешка от форхенд, а нова такава донесе троен брейк-бол за Меншик. Първият беше отразен с качествен прав удар по правата, докато вторият - след неотразено подаване. Стигна се до дюс с прекрасен минаващ удар от трудна позиция. Накрая Григор водеше разиграванията и показаха страхотен характер, за да се доближи на гейм от изравняването на сетовете.

5:3 - Димитров се добра до 30:30 след отличен бекхенд-ретур, а след това тръгна към мрежата и донесе до дюс след грешка на съперника. С малко помощ от филето и невърнат сервис, обаче, Меншик успя да запише още един гейм на сметката си, но българинът щеше да сервира за сета.

6:3 - ГЕЙМ И СЕТ ЗА ГРИГОР! Абсолютно безапелационен Димитров дръпна набързо с 40:0 след комбинацияс сервис-форхенд, неотразен начален удар и четвъртия си ас в двубоя. Без да срещне сериозна съпротива Гришо изравни сетовете след 43 минути игра във втората част.

Статистиката след сета изглеждаше доста изравнена - асовете бяха по два и за двамата, докато Меншик имаше една повече двойна грешка - 3:2. Вкараният първи сервис от двамата бе по 50%, като чехът имаше предиммство във вкараните точки на първо подаване - 77 срещу 68 процента. Григор продължаваше да води при вкаран втори сервис - 89 на 77 процента. 


LIVE | ТРЕТИ СЕТ:

0:1 - В паузата между сетовете Меншик отиде до съблекалнята да си събере мислите и започна убедително с бърз гейм на нула точки.

1:1 - Незабавен отговор от Григор също с категоричен гейм на нула точки.

1:2 - Григор диктуваше събитията на корта и взе аванс от 30:0 при подаването на Меншик след фамозен минаващ форхенд и успех в продължително разиграване. Малко след това имаше и брейк-бол след атака с форенди по обратния диагонал. Бекхенд-слайс от ракетата на българина, обаче, донесе равенство, а след това още една негова грешка геймът бе спечелен от чеха.

1:3 - ПРОБИВ ЗА МЕНШИК! Проблемите за Димитров ва негов сервис се завърнаха и той изостана с 15:30, а грешка от бекхенд се стигна до двоен шанс за пробив пред чеха. Първият от тях беше отразен с добро излизане на мрежата, но след Григор имаше малшанс да удари топката с рамката на ракетата и пробивът стана факт.